„Пътуващо лятно кино” - лятно кино с БНТ

5 юли 2012 | 17:16 Дачев
Проектът „Лятно кино с БНТ1” е най-новото предложение на националната телевизия за лято 2012. Той обхваща две паралелни инициативи – „Пътуващо лятно кино”, което ще прожектира на открито нови български филми в различниградове в страната. Едновременно с това в ефира на БНТ 1 рубриката „Лятно кино” ще представи любими детски филми и сериали, нови български заглавия и чужди хитови продукции.


БНТ като продуцент е дълбоко и отговорно свързана с българското кино. С инициативата „Пътуващо Лятно кино” медията има за цел да изрази гражданска позиция за възстановяването на летните кина в България. Кампанията ще обхване 21 града в страната и се реализира с подкрепата на общините-домакини.
Инициативата ще помогне на тези, които нямат лятно кино, също да предложат на своите граждани приятно и незабравимо преживяване.Кметствата на градовете ще предоставят подходяща локация за прожекциите на открито.

* * * * * * *

Лятното кино е познато на мнозина от близкото минало, любимо мястото за срещи и общуване между хората. БНТ ще върне на хората онази емоция и сантимент от гледането на филм под небето.

Програмата предвижда по една прожекция на вечер във всеки град от маршрута,която ще започне около 21.00 ч. БНТ ще подсигури най-малко 100 седящи места,а в градовете, където има летни кина, реално местата ще са повече. За прожекциите националната телевизия ще осигури екран, необходимата техника и озвучаване.

Репортерски екип на „По света и у нас” ще следи отблизо всичко случващо се и ще прави репортажи за новинарските емисии и сутрешния блок „Денят започва с култура”.

* * * * * * *

Брандираният бус на кампанията „Лятно кино с БНТ1” ще премине през 21 града, в които на открито - на местата, където е имало или има летни кина - ще се прожектират нови български филми. 

Пълният маршрут по дати и градове е:
25.07-Кюстендил,
26.07-Благоевград,
27.07-Пазарджик,
29.07-Пловдив,
30.07-Кърджали,
31.07-Карлово,
01.08-Сливен,
02.08-Жеравна,
03.08-Бургас,
04.08-Поморие,
06.08-Варна,
07.08-Балчик,
08.08-Добрич,
09.08-Нови пазар,
10.08-Разград,
11.08-Велико Търново, 
12.08-Горна Оряховица,
13.08-Елена,
14.08-Ловеч,
15 и 16.08-София.

Входът е свободен.

Зрителите на БНТ 1 могат да изпращат снимки на летните кина в своя градна електронна поща mynews@bnt.bg

Приемат се снимки и други материали, пазещи спомена за летните кина там, където ги е имало. Така ще се направи една кинокарта, която не само да припомня какво е било, но да послужи за благородната и смислена цел – възстановяване на летните кина в България.

* * * * * * *

Филмите са български, нови (2008 - 2011), с много море в тях и са едни от най-добрите, създадени от младите в киното ни - „Прогноза” на Зорница София, „Островът” на Камен Калев, „Кецове” на Валери Йорданов и „Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев-Шошо.
 
Проектът ще има своята реализация както навън, така и на екран. Под името „Лятно кино с БНТ1” зрителите на Националната телевизия ще могат да се насладят на богата селекция от филми и сериали с лятна и ваканционна тематика, които ще се излъчват във фиксирани в лятната схема на БНТ1 часове.
 
В събота вечер например, зрителите ще могат да видят много интересни чужди -американски и европейски заглавия, както и три български филма, вече спечелили любовта на публиката. Това са "Прогноза" на Зорница София с участието на Теодора Духовникова, Асен Блатечки, Юлиан Вергов, Деян Славчев -Део; "Любовното лято на един льохман" - сценарист и режисьор: ЛюдмилТодоров, с участието на Александър Морфов и Христо Шопов и с авторската музика на Антони Дончев, както и "Островът" - най-новият филм на режисьора Камен Калев с участието на Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов и специалното участие на Летисия Каста. Именно с неговата телевизионна премиера по БНТ1 ще бъде закрита поредицата на 22-ри септември. 
 
Сред чуждите филми се открояват телевизионните премиери за България, съвсем нови заглавия като холивудската романтична комедия "Пазачът на фара" с участието на Ричард Драйфус и Блайт Данър и френската романтична драма, заснета на фона на Ривиерата "Героят на семейството" с участието на Катрин Деньов и Еманюел Беар. Не са за пропускане и всепризнатите филмови шедьоври като "Вики, Кристина, Барселона", режисиран от Уди Алън и "Една добра жена", направен по една от най-популярните пиеси на Оскар Уайлд. Сред актьорския им състав блестят имената на Скарлет Йохансон, Пенелопе Круз, Хелън Хънт, Хавиер Бардем.  
 
* * * * * * *

На снимките - екипът на БНТ започна да променя забравено лятно кино в двора на Софийската духовна семинария.



ИЗБРАНО