bTV със становище по извление на Волен Сидеров на пресконференция

19 юни 2012 | 16:33 Дачев
bTV няма да се поддаде на опити за натиск върху редакционната политика на медията

Становище (пълен текст):
"Изказванията на председателя на политическа партия „Атака” Волен Сидеров на пресконференция от 18.06.2012 г. за пристрастност на медията bTV заради притежавано от г-жа Политова лично имущество са абсолютно нелогични и популистки.
Липсва каквото и да е правно основание да се търси обяснение за законно придобито лично имущество на изпълнителен директор на частна компания. Следователно, изявленията на Сидеров са единствено с цел да се упражни натиск върху редакционната политика на bTV чрез грубо изопачаване на факти, в опит за увреждане на доброто име и репутацията на ръководен служител на компанията и накърняване на авторитета на медията като цяло.
 
Оказването на натиск върху свободна медия е несъвместимо с принципите на демократичното общество. Изричната конституционна забрана за цензура върху медиите прави недопустима каквато и да е намеса в дейността им от страна на парламентарно представени политически партии - както чрез пряко въздействие, така и чрез неформални способи за публичен натиск върху редакционната политика.
 
Независимостта на електронните медии и журналистите, работещи в тях, е регламентирана в Конституцията на Република България и Закона за радиото и телевизията, и е принцип на работа в bTV. Съдържанието на излъчваните в програмата новини и актуални предавания се определя единствено от интереса на зрителите и според независимата преценка на работещите в медията журналисти. Доверието на зрителите към bTV е най-голямата ценност за медията и доказва, че телевизията е разпозната като безпристрастна и независима. Вярваме, че нашата аудитория ще разпознае популисткия характер на изказаните обвинения."



ИЗБРАНО