Почина Хачо Бояджиев, БНТ променя програмите си

23 април 2012 | 16:12 Дачев
“Криворазбраната цивилизация” по БНТ1 от 20:30, "Незавършена история" по БНТ2 от 21:25 ч. в две части

Само няколко месеца, след като навърши 80 години, почина големият телевизионен режисьор академик Хачо Бояджиев (Хачадур Крикор Бояджиев) - съобщават от БНТ
.
За телевизията той ще остане създател на телевизионните стандарти.
 
Повече от 40 години от живота на Хачо са свързани с работата му за БНТ. За колегите си там той ще остане човекът-епоха, професионалистът с безпогрешен нюх за качественото. За него правилата за производство и талантливите режисьори бяха двата основни фундамента на добрата телевизия.
 
"Рядко изричаше похвали, често обаче критикуваше. Зрителите завинаги ще запомнят великолепните му Новогодишни програми, мюзикълите и постановките от Телевизионния театър, заснети под неговата режисура. За служителите на БНТ ще остане като един от най-обичаните генерални директори на медията, който е познавал всичките си колеги лично", се казва в съобщението.

* * * * * * * *

На 20 и 21 януари т.г. БНТ излъчи последната продукция на Хачо Бояджиев - "Ах, това вариете" (73 мин.), тогава той даде и интервю за уеб сайта на телевизията с пожелание за повече хора, които произвеждат идеи.

На 20 януари тази година той бе удостоен с отличието "Златен век" на Министерството на културата -за принос в развитието на българската култура. За 80-годишния му юбилей един от неговите ученици - режисьорът Стилиян Иванов от "TV art" - направи документалния филм "Незавършена история" с инициативен комитет, който издаде на DVD на 19 януари 2012 г.
Комитетът бе в състав Стилиян Иванов, журналистката Мария Стефанова, композиторът Стефан Димитров, певицата Богдана Карадочева, Юлияна Тончева, Георги Кузмов, Хайгашот Агасян и други.

Във филма са включени откъси от емблематични спектакли с незабравими актьори: “Зех те, Радке” с Георги Парцалев и Илия Добрев, “Криворазбраната цивилизация” с Георги Калоянчев, “Яйцето” с Григор Вачков, “Харолд и Мод” с Леда Тасева и Стефан Данаилов”, “Макбет” с Виолета Гиндева, както и кабаретни и вариететни спектакли с балети от Куба и Германия, с Тодор Колев, Лили Иванова, Татяна Лолова, Пепа Николова, Кръстьо Лафазанов, Васил Василев - Зуека.
За Хачо Бояджиев във филма говорят Нешка Робева, Слави Трифонов, Емил Димитров, Васа Ганчева.

Уникалното във филма е откровената изповед за личния и професионалния му живот. Той за първи път среща своята истинска майка, когато е на 34 години, след като умира приемният му баща; изключван е от ВИТИЗ въпреки талантливите му изпитни постановки; катастрофира в Ливан, където - за да плаща престоя и лечението си - работи като гримьор в местните телевизии; барман е във Франция; защитава докторска дисертация по режисура в Лондон; преподава на студенти не само у нас, но и в Турция...

* * * * * * *

Хачо Бояджиев завършва математика в СУ "Св. Кл. Охридски" и "Театрална режисура" във ВИТИЗ, защитава докторат по специалността "Телевизия и кино" във Великобритания, специализира във Франция при големия френски режисьор Рене Клер, в САЩ и Канада.
 
Той е създател на българския мюзикъл, автор е на много новогодишни програми. От 1993 до 1995 година е генерален директор на БНТ.

Към момента популярният телевизионер бе художествен ръководител и режисьор на петъчния нощен блок "Полет над нощта", чието най-ново издание видяхме преди дни - на 20 срещу 21 април 2012 г.

* * * * * * * 

В памет на Хачо Бояджиев, БНТ1 променя програмата си за днес, като ще излъчи телевизионния мюзикъл „Криворазбраната цивилизация” (1974 г.), на който е режисьор - от 20:50 ч. на 23 април 2012 г.
В ролите ще видим Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Илия Добрев, Георги Парцалев, Лора Керанова, Мариана Аламанчева, Георги Анастасов, Васил Попов и др. Епизодите на сериала Код "Червено" ще продължат в следващите дни.

В четвъртък, 26 април, БНТ1 от 20:40 ч. повторно ще излъчи постановката на Хачо Бояджиев ”Ах, това вариете” с участието на Георги Мамалев, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Силви Вартан, балет „Арабеск” и други.

По БНТ2 ще се излъчи "Незавършена история – опит за портрет" в две части, днес и утре от 21:25 ч.

На 26 април БНТ Свят ще излъчи от 20:40 ч. и мюзикъла "Зех тъ, Радке, зех тъ" (1977), в който участват Георги Парцалев, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, Ружа Делчева, Илия Добрев, Георги Раданов, Мадлен Чолакова и други.


ИЗБРАНО