„Аз се върнах” на 9 март с българските традиции в чужбина

8 март 2012 | 14:37 Дачев
Предаването „Аз се върнах” представя живота на българи в чужбина, начините за запазване на националната идентичност зад граница и различни инициативи,  които запознават международната общност с българските културни традиции.
 
Една от темите в предаването този петък ще запознае зрителите с каузата на доц. Димитър Дунков от град Линц в Австрия. Той е преподавател в българското училище „Орфей” в Линц, водещ на програмата „Радио България” в радио Фро Линц и създател на издателство „Славия”. По негова идея и дарение е основан Българският отдел на Градската библиотека в Линц.
В деня за почит на паметта на Васил Левски и в навечерието на 3 март, българският фонд от книги се обогати с много нови български издания и филми дарени по инициатива на доцента. 
 
От новоизбрания директор на българското училище "Азбука" в Дъблин - Зорница Гоган - зрителите ще научат повече за конкурса "Най-хубавата мартеница", в който взеха участие ирландци, арменци, руснаци и румънци. 
 
Предаването ще разкаже и интересни подробности за празника „Мартеница”, в който се включиха над 1500 ученици от 22-ро училище в град Николаев, Украйна. Те се запознаха с традицията на Баба Марта, получиха мартенички, изработени от училищния "Евроклуб" и украсиха училищния двор.
 
„Аз се върнах” - петък, 9 март 2012 от 19:35 ч. по БНТ Свят.


ИЗБРАНО