Мартеници в „Аз се върнах” по БНТ Свят

23 февруари 2012 | 13:52 Дачев
Предаването „Аз се върнах” с водещ Лили Големинова представя живота на българи в чужбина, начините за запазване на националната идентичност зад граница и различни инициативи, които запознават международната общност с българските културни традиции

Една от темите в предаването този петък е за възстановяването на здравните права при завръщане на българи в страната, след дългото им пребиваване в чужбина.
В това издание на „Аз се върнах” зрителите ще се запознаят и с призива на Българската общност във Великобритания за откриване на първата българска чешма в навечерието на олимпийските игри, в един от най-старите и красиви паркове- Кенсингтън Гардънс в Лондон. Досега свой символ в кралските паркове е отвоювала единствено Норвегия. На 26 май 2012 г. в непосредствена близост до мемориала на лейди Даяна, ще бъде официално открит и този български кът, създаден  по проект на българския Сити клуб.

Друга инициатива на наши сънародници зад граница, която зрителите ще видят в предаването, вече се осъществи и се превърна в традиция. Миналата година по идея на Асоциацията на българите в австралийския щат Куинсланд дървета-мартеници бяха окичени в бяло и червено, а централния площад „Крал Джордж“ на двумилионния град Бризбън бе украсен с най-голямата мартеница.

Към тази идея се присъединява и Евгени Веселинов – директор на българското училище „Иван Вазов” в Лос Анжелес, където вече две години се поддържа инициативата българските деца в чужбина да се научат да правят мартеници. Той публикува на сайта "Българица.ком" (bulgarica.com) виртуален урок - „Как сами да изработим Пижо и Пенда”.

Още интересни подробности за идеите на нашите сънародници зад граница гледайте в информационното-публицистично предаване „Аз се върнах” този петък, 24 февруари от 19:35 ч. по БНТ Свят.




ИЗБРАНО