”Вино в кърпа” - филм за винен туризъм по TVT

30 януари 2012 | 12:35 Дачев
Премиерите по телевизия "Туризъм" тази седмица:

"Следовниците на Вазов" (образователен филм за културно-исторически туризъм) – премиера по ТВТ в събота, 4 февруари, от 14:00 ч. и от 23:00 ч., и в неделя, 5 февруари, от 10:00 ч.
Към един от възрожденските градове отвежда новият филм на телевизията. Заглавието не е случайно - градчето е родно за патриарха на българската литература Иван Вазов. Отправна точка на екипа е едно стихче от поета, което е родено от възторг и преклонение. Към какво, ако не друго освен към родния Сопот... Град, сгушен под омайната прелест на Балкана. Там все още е родният дом на автора на „Епопея на забравените” и се вижда, че той не е забравен от съгражданите си, макар в Сопот отдавна да е спряла песента на кречеталото на Дядо Стояновата воденица, описана в романа "Под игото". Но там все пак още се раждат творци - поети и художници, те са и главните герои на този романтичен и родолюбив филм.

"Двама художници в Балкана" (образователен документален филм за арт туризъм и занаяти) – премиера по ТВТ в неделя, 5 февруари, от 14:00 ч. и от 19:00 ч.
Поредна среща с едни от най-изявените съвременни творци на България, с техните философия, светоглед и изкуство. Какво кара човек, овладял изкуството на четката, да рисува цял живот? Да гради образи, срещнати наяве, като че са открити в сънищата, или да превръща метала във фигури, понесени от огнен танц – но все пак овладени в непоклатимо равновесие. Най-добре това показват двама творци от Троянския край, герои на филма. Григор Първев е живописец. А Веселин Шошков е скулптор...

ПРЕПОРЪЧАНО:
"Вино в кърпа" (образователен филм за винен туризъм) – в сряда, 1 февруари, от 08:00, от 12:00 и от 19:00 ч.
Какво ли не се е изписало за магията на виното, една от традиционните и най-стари напитки в днешните български земи. Филмът показва мистиката и тънкостите около производството на оригиналното и гъсто българско вино мавруд. Включително през поуките на една легенда: Мавруд бил момък от времето на хан Крум, отгледан с попара от вино. Бил смел и страховит. Дори впечатлил самия хан, известен със заповедта си да се изкоренят лозите. Но това било отдавна - днес на този момък е кръстено това вино. Най-гъстото вино на света! Но къде се прави то? Гледайте филма навръх деня на Трифон Зарезан!

Филм на месец февруари:
"Винена история от Черниче" (образователен филм за винен туризъм) – всяка събота през февруари от 16:00 и от 22:00 ч.
В месеца на виното и любовта и в предусещане за края на зимата, Телевизия Туризъм обръща в програмата си поглед към широките панорами на лозовите насаждения и елексира на магичната червена течност.
За посрещането на един от най-тачените зимни празници – Трифон Зарезан на 1 февруари, разказва филмът „Винена история от Черниче”. Той ще бъде излъчван в рубриката „Филм на месеца” през февруари.
Черниче е малко село в община Симитли, току до поречието на Струма. Но чували ли сте за винената пратия? Истина е. Има такава в България и тя е основана тъкмо в Черниче. Така че черничени вече са със собствен принос в партийното строителство... Лентата е разказ за това самобитно място, неговите хора, виното и народния празник Трифон Зарезан. Началото е поставено... с  филма „Винена история от Черниче”.

Очаквайте - тази пролет:
Без пътека” – нова поредица на TVT за непознати места и приключения
Поредица за истински приключения в малко познати места из България започна да реализира Телевизия Туризъм. Често това са сурови, труднодостъпни урви и планински склонове в най-високите български планини. Или пък скрити от човешкия поглед скални ниши, цепнатини и пещери в българските проломи...
Места, където не е препоръчително да ходите сами!
Места, опасни за неподготвени туристи!
Места, опасни и за подготвени туристи!
Един от най-известните планиски водачи в България - Момчил Цветанов - е презентаторът на новата телевизионна поредица за приключения, която ще тръгне през пролетта на 2012 г. Той води екипа на телевизията, както и запалени туристи из най-дивите места у нас.

Всяка експедиция е едно ново начало, на сурово място, с много адреналин и истинска опасност. Тук ще видите докъде стигат човешките възможности!
Момчил е планински водач в "Бюро Радецки" вече 7 години и само през последните 5 от тях е водил над 250 групи в планините у нас и по света. Това, страста му към дивите места и приключенският му опит са причините да започне работа с екипа на Телевизия Туризъм. Той ще ни предложи да видим изгрева от най-високите планински върхове, ще ни покаже оцеляване в снежни планини и ще бъде гостоприемен домакин сред скални ниши. Вече са заснети първите епизоди!

„Без пътека” - Време за откриване... Време за действие... Време за смелост!...
Предупреждаваме: Не се опитвайте да повторите това, което ще видите!




ИЗБРАНО