National Geographic ще покаже пътуване на апарат до Плутон

30 юни 2015 | 14:35 Дачев
До ръба на слънчевата система с филма „Мисия Плутон” ("Pluto Encounter")
 
По план-график, космическият апарат „Ню хърайзънс” трябва да осъществи историческо облитане на Плутон на 14 юли 2015 г. National Geographic Channel се присъединява към екип от водещи учени от Лабораторията по приложна физика на университета „Джон Хопкинс”, свързана с НАСА, за да проследи едно революционно пътуване. 
 
Целта на прелитането е да се получат първите ясни образи и данни от „планетата-джудже”, която дори и мощният обектив на телескопа „Хъбъл” не може да ни покаже как изглежда.
 
Българските зрители могат да гледат „Мисия Плутон” на 14-ти юли от 21:55 часа.
 
* * * * * * * 
 
Специалното предаване разглежда задълбочено амбициозния проект, като представя последните часове на пътуването от 4 милиарда километра, започнало преди повече от 9 години с бюджет от 700 милиона долара. Независимо че развръзката и успехът на мисията на „Ню хърайзънс” са още под въпрос, „Мисия Плутон” отдава почит на едно от най-амбициозните, дръзи и рисковани начинания на НАСА и прославя Плутон.
 
Водещ на предаването е Джейсън Силва, познат на феновете от хитовия сериал „Brain Games“. Той ще обясни научния замисъл на мисията и ще разкрие корените на интереса ни към Плутон.
 
С помощта на Силва ще разберем кога сме открили планетата, защо Уолт Дисни е бил толкова вдъхновен от нея, че е кръстил един от анимационните си герои на нея и защо Плутон бе лишен от статута на планета. 
 
“В природата ми е да се възхищавам на чудесата на вселената и силата на технологията, която ни ги разкрива. Предстоят ни фундаментални открития за последния поземлен имот в слънчевата ни система.”, споделя Силва. 
 
* * * * * * *
 
През 2006 г. „Ню хърайзънс” излита с ракета от Кейп Канаверал, Флорида, за да започне пътешествието си от над 4 милиарда километра. Апаратът се носи в пространството по-бързо от който и да било друг изкуствен обект. „Ню хърайзънс” се освобождава от земната гравитация, задминава Марс и газовите гиганти като Юпитер и продължава напред към крайната си цел – обект, не по голям от Аляска, с диаметър само 2 250 квадратни километра, Плутон. 
 
На 14-ти юли 2015г., когато апаратът достигне целта си, ще прелети край планетата-джудже с почти 14 километра в секунда, без да има как да забави. Основното облитане ще продължи по-малко от два часа. Разполага с много кратък период да снима Плутон, да състави карта, да анализира атмосферата и да проучи геологията на повърхността. При скоростта на „Ню хърайзънс” и най-малката грешка в изчисленията може да има катастрофални последствия.
 
Сигналите, пътуващи между апарата и екипа на Земята със скоростта на светлината, изминават разстоянието от над 4 милиарда километра за четири часа и половина. Това означава, че след години на задълбочена подготовка „Ню хърайзънс” ще изпълни последната си задача, докато създателите му тънат в неведение, надявайки се, че са направени най-хубавите снимки. 
„Повечето членове на екипа са посветили голяма част от кариерите си на мисията. Когато си вложил толкова време и усилия в един проект, няма как да не се вълнуваш, пристъпвайки на прага на Плутон”, споделя ръководителят на мисията д-р Алън Стърн, който е ветеран с 24 мисии на НАСА зад гърба си.
 
Предаването „Мисия Плутон” е продуцирано от Bigger Bang Communications за National Geographic Channel с изпълнителен продуцент Иън Ридик.


ИЗБРАНО