Eмигранти

Продуценти са Телеман и Нова телевизия.
Премиерата на предаването е по Нова телевизия на 21 февруари 2009 г. Слоганът е "Българите - винаги оцеляващи, никога мечтаещи".

Милиони българи живеят и работят там, където не са родени. Половината от тях са на територията на Европейския съюз.
Ако те интересува:
a) как да избягаш,
б) как да останеш,
в) как ще живееш там,
г) кого ще оставиш тук,
гледай "Емигранти".
Водещ - Мартин Карбовски.

Втори сезон - от 25 януари 2010 г.
„Емигранти” предлага поглед от малко по-различен ъгъл към съдбата на около милион българи, които изкарват своя и на роднините си хляб в чужбина. За да не бъдем голословни ще посочим само един пример: по груби сметки в Гърция има около 100 000 българи, повечето жени, повечето - над 35-годишни, които работят като чистачки или домашни помощнички, иначе казано - слугини.

Екипът на предаването посети няколко от т.нар. „графии” - местата, където се събират и изпращат чрез микробуси колети и пари, при това абсолютно недекларирани, за България. Работещите там изчисляват, че всяка жена праща средно 200 евро месечно на близките си. При 100 000 емигранти, това прави 20 000 000 евро, които всеки месец „невидимо” се вливат в българската икономика. При тези простички сметки Законът за държавния бюджет на американския възпитаник Симеон Дянков добива съвсем различни параметри.

Този пример е само един от 12-те разказа за реалния живот на българите в чужбина. Как се отнасят с тях работодателите им или „чорбаджиите”, както те ги наричат? Как им се отразява световната икономическа криза? Защо палатка в Булонския лес е за предпочитане пред апартамент във Варна? Ще станем ли някога „първа ръка” хора в Европа? Отговорите на тези и много други въпроси идват от Австрия, Германия, Франция и Гърция.

Верни на традицията, "Емигранти" представя на зрителите и една нетипична емигрантска история. В миналия сезон това беше Пламен Иванов от Враца, откривател на Рогозенското съкровище, който се трудеше в каучуков цех край Валенсия. Този път е избран Продан Христов - българин, открил лекарство срещу рак.

ИЗБРАНО