Изгнаници клети

Предаването е посветено на геноцида над арменския народ в османската империя в края на 19-и век и през 1915-1923г., последствията от това държавно престъпление, борбата на арменците за признаване на геноцида и живота на арменската общност в България.
В предаването гостуват изтъкнати историци, журналисти, общественици духовници, музиканти , артисти и други като проф. божидар Димитров, директор на Ним, проф. Станислав Станилов - историк и народен представител , проф. петър Добрев - историк, ст. нц. Агоп Гарабедян - директор на институ по балканистика при БАН, д-р Петър Голийски - преподавател в СУ, Стефан Солаков - журналист, Петър Константинов - писател,протойерей Кусан Хадавян, Хайгашот Агасян - композитор, Стефка Оникян и Мари Васмаджиян - певици и други. Всяка събота от 17:20 часа излъчваме предаването "Изгнаници клети..." посветено на трагедията на арменския народ в Отоманската империя.
Освен, че ще научите някои докуметирани сведения за печална участ на 1 500 000 арменци имате възможност да опознаете съгражданите ни с арменски произход като научите повече за тяхната духовност, култура и история имащи поразително много допирни точки с България.
Съшо така обсъждаме и интересни, но за съжаление премълавани факти от българската история като например
Kак през Балканската война малобройни отряди от български опълченци пленяват 20 хилядна редовна турска армия благодарение на съобразителността и смелостта на арменския телеграфист в Дедеагач или пък че офицери с арменски произход са водили войските ни в най-решилтелната контратака по време на Дойранската епопея - най-голямата военна победа в 14 вековната история на България.
Ще ви разкажем защо са тъй популярни в България изрази като "Оплачи се на арменския поп."
Водещ: инж. Михран Бохосян

ИЗБРАНО