Сделка или не

Телевизионна игра, български вариант на форматното шоу "Deal or No Deal" (Endemol). Водещ - Румен Луканов.
Изпълнителен продуцент: "BlueBox Entertainment" (Атанас Маринов и Румен Луканов).
Продуцент: “Баит Заав” ООД.

SMS-игра с правила:
Водещият задава въпрос на зрителите. Въпросите могат да са свързани с обществено политическия, културен, географски, исторически, спортен живот. Всеки зрител може да пусне SMS на определен номер и да даде отговор. Всички отговорили вярно на въпроса влизат в компютър, от който се провежда жребий всеки ден. Зрителят, отговорил вярно на въпроса, печели същата сума, която печели играещият в студиото, независимо дали е приета сделката с банката или е спечелил сумата в неговата кутия.

Игра в студиото:
Избират се 22-ма състезатели от 22 различни града. Всички остават на своите места (на скамейките) в студиото. Всеки от тях има кеш-куфарче/кутия (вътре има изписана сума). Само един от тях ще играе. Играчът, който бъде избран да играе, ще бъде определен само чрез отговарянето на един въпрос. Който от участниците успее да отговори първи на този въпрос (въпросът има 3 варианта за отговор), ще седне срещу водещия и ще играе "Спечели Или Не".

Играчът носи със себе си само своето куфарче/кутия. В него може да има от 10 стотинки до голямата награда в лева. Никой не знае съдържанието на куфарчето.

На табло се изписват сумите от куфарчетата – вляво са 11-те най и по-малки суми, вдясно – големите, атрактивни награди. Сред малките суми може да има и смешни, но без никаква стойност награди като банан, крушка, лимон и пр. Тази информация на таблото дава възможност на играча да следи внимателно играта си и да вземе правилното решение, когато му предлагат сделка. Дали да запази куфарчето си или да го продаде за възможно най-голяма сума. Именно тук е най-голямата трудност в играта.

След като започнат да се отварят куфарчетата, решението е в ръцете на играча какъв отговор ще даде на въпроса: Имаме ли сделка или не?

Основният принцип на игра е следният: има 22 кутии. Играчът сам определя кои от тях да бъдат отваряни. Веднага след като бъдат отворени първите шест куфарчета/кутии и техните суми изчезнат от таблото, се отваря горещата линия с банкера/банката. Водещият отговаря и научаваме, че банката е готова да купи куфарчето на играча за, примерно, 2000 лева. Дали той е съгласен/Имаме ли сделка? Ако играчът не приеме, продължава да играе. Но вече телефонът звъни при отварянето на всяка трета кутия. Всеки път телефонът звъни с примамливо предложение от банката.

Размяната на една кутия с друга е възможна. И това е съвсем честно – все пак играчът не си е избрал сам кутията. Случва се само веднъж – например да избере кутия/куфарче с любимото си число, но предложението за размяна трябва да дойде от банката.

Трябва да се направи избор между финансова сигурност (предложението на банкера) и огромен хазартен избор, който може да донесе или хиляди левове, или буквално нищо. Всичко е в ръцете на играча – Правим ли сделка?
Първият победител е известната тв водеща Венета Райкова, спечелила 75 000 лв в първия сезон.
Продуцент до 2008 г. - SIA Advertising (Old School Productions).

От 19 септември 2005 до 3 юли 2009 г. по Нова телевизия. От 31 май до 3 септември 2010 г. - повторения.

От 6 септември 2010 до 24 юни 2011 г. - сезон V.
От 12 септември 2011 г. до 29 юни 2012 г. - сезон VI.
От 10 септември до 14 декември 2012 г. и от 7 януари до 26 юли 2013 г. - сезон VII.
От 9 септември 2013 г. до 1 август 2014 г. - сезон VIII.
От 8 септември до 12 декември 2014 г. и от 22 декември 2014 г. до 31 юли 2015 г. - сезон IX.
От 14 септември 2015 г. до 29 януари 2016 г. - сезон X.
От 10 септември 2017 г. - специален сезон (XI).

От 1 декември 2011 г. по Diema Family (повторения).

ИЗБРАНО