Операция История

Предаване за история. Водещ - Росен Петров.

Едночасово токшоу в неделя 16:30 ч. Знакови моменти в българската и световна история и на значимите и противоречиви личности в нея. Предаване не само за за фактите и събитията, а и за емоциите, за радостите и тъгите, които се крият зад тях. Трибуна за полемика и плурализъм за миналото и истините, които трябва да знаем, и за героите, които трябва да помним.

Историята е поднесена не като кухи факти и дати, а като драматичната житейска съдба на дадена личност, за да интригува по-широка аудитория.

Рубрики:
- „История на водещия“: неизвестни факти и телевизионни разкази за живота на велики български личности, непознати от учебниците герои, емоционален разказ за личната им история.
- „Исторически процес“: противоречиви личности, процеси и периоди. Един срещу друг застават специалисти, общественици, хора на изкуството и културата. Дава се място за вечните исторически спорове - „Имало ли е турско робство или не“, „Трети март ли е нашият национален празник“, „Кои са върховете и паденията в историята на страната ни“ и други важни теми.
- „Тяхната история“: популярни личности споделят своята любима история, която смятат за важна.

От 8 април 2018 г. по Bulgaria ON AIR.
От 15 септември 2019 г. до 2 август 2020 г. - сезон III.
От 6 септември 2020 г. - сезон IV.
От 5 септември 2021 г. - сезон V.

ИЗБРАНО