Ръкописът

Литературно риалити шоу по лиценз на италианската телревизия RAI 3 (предаването за литературни таланти „Шедьовърът”). Форматът е и продължение на "Голямото четене" (БНТ, 2008 г.) и наблюдава процеса на творческо писане с цел да открива таланти.

Водещ и ментор: писателят и драматург Георги Тенев.
Режисьор: Милко Лазаров.
Продуцент - БНТ съвместно с издателство „Сиела”, изпълнителен продуцент – „Ред Карпет“.

72 участници достигнаха до участие в предаването след тежък кастинг на 19 - 21 юни 2015 г. Своите ръкописи изпратиха българи с различни професии за да докажат, че именно техният роман заслужава да бъде издаден. От общо 200 автори, специално литературно жури от четци допусна до кастинга 120. На кастинга, авторите трябваше да дадат отговори за професионалните им и лични интереси и да решат конкретни задачи, предизвикващи въображението и фантазията им. Селекционната комисия бе в състав: Севда Шишманова (програмен директор на БНТ1), режисьорът на формата Милко Лазаров, Георги Тенев (писател и водещ), Милена Цветанска (журналист) и Красимир Иванов (продуцент и координатор на формата с RAI). Всеки един от 72-мата одобрени получи задачи от селекционната комисия.

Преди това, сред условията за участие са: участникът да е пълнолетен, ръкописът да е негов първи роман и да не е публикуван, да е написан на български език. Периодът за изпращане на окончателния вариант на романа е от 9 януари 2015 г. до 30 април 2015 г.

В самия формат - в 6 епизода, 6 групи участници от по 12 души преминават през различни предизвикателства: на изпитание се подлага тяхното въображение, талант и умение да реагират адекватно в трудни ситуации. Зрителите се запознават и с личните им истории, ще разберат какво ги е вдъхновило да напишат романа си, защо ръкописите им разказват за исторически събития, преживени случки или измислени светове – всичко, което ги е окуражило да напишат своя първи роман. В края на всеки епизод, от 12-те претенденти остава 1, който отива на финал.

Във втората фаза на формата, в следващи 6 епизода се конкурират победителите от първите 6 серии заедно с върнатите от продуцентската колегия. Победителят се излъчва във финалния 12-ти епизод, когато се избира дебютен роман, който ще бъде публикуван от издателство „Сиела”.

===

В хода на надпреварата участниците ще трябва да демонстрират таланта си да пишат в реално време, като ще се срещнат с едни от най-четените съвременни писатели - Георги Господинов, Илия Троянов, Елена Алексиева, Владимир Тодоров, Александър Секулов, Георги Мишев, Алек Попов, носителката на наградата „Пулицър“ Елизабет Франк, както и Тайе Селаси, жури в италианското издание на формата. Всички те ще споделят с участниците опита и знанията си за творческия процес.

Претендентите ще описват своите преживявания и емоции в различни жанрови форми и ще бъдат поставяни дори в екстремни ситуации. Участниците се поставят в реални ситуации на места и събития, които след това ще трябва да опишат в различни кратки форми. Участниците се изправят по двойки един срещу друг.

Сред специалните гост-участници са режисьорите Явор Гърдев и Иван Добчев, актьорите Владимир Пенев и Захари Бахаров, музикантите Васко Василев и Ицо Хазарта.

===

Журито е съставено от литературно трио, писателите Захари Карабашлиев, Ваня Щерева и Владимир Зарев.

Контакт: rakopisat@bnt.bg
Фейсбук: facebook.com/rakopisat

Финалисти: Любослава Трайкова, Ралица Стоянова, Васил Панайотов, Георги Бърдаров и Пламен Глогов.
Победител: Георги Бърдаров.

От 30 септември до 23 декември 2015 г. по БНТ1.

От 3 октомври по БНТ Свят (повторения).

ИЗБРАНО