Фермата

Приключенско риалити шоу. Изпълнителни продуценти и водещи: Иван Христов и Андрей Арнаудов.
Вътрешна продукция на bTV, главен редактор - Николай Николов.
Награда за победителя: 100 000 лв.

Сезон I:
16 българи създават общество от нулата, в селски условия (край Правец, село Калугерово) отпреди 100 години. Авантюристите трябва да оцелеят без всякакви удобства от съвременността. Те попадат в изоставена ферма без ток, вода и канализация, без модерни комуникации и дори основни тоалетни принадлежности като самобръсначки или паста за зъби - и за да успеят, трябва да построят всичко сами. Те ще трябва да се грижат за земята и животните наоколо. Единственото, което ще имат на масата си за закуска, обяд и вечеря, е това, което ще произведат със собствените си ръце.

Стопанин на фермата е 55-годишният Георги Михайлов, който е и ментор на участниците в продължение на три месеца. Той им дава задачи, оценява тяхното изпълнение и дава оценка на участниците, от която зависи дали те ще получат награди или не, за да могат да живеят по-добре. "Имаме градина със зеленчуци; ако а стопанисат – ще ядат. Ако се грижат добре за фермата - ще има и награди: овце, кози, крави, агнета, кокошки, за да се изхранят. Ако не работят, няма да получат нищо!”. Бай Георги обещава да научи своите ученици как да се грижат за животните, как да правят грънци и прибори за хранене, да приготвят кисело мляко и ракия, както и как да си направят зимник, който да компенсира липсата на хладилник.

Независимо от възрастта, произхода и житейския си опит, участниците са призвани да покажат, че българинът все още пази връзката със земята и народните ценности. Освен на помощта на стопанина на Фермата, участниците трябва да разчитат най-вече на собствените си качества и на уменията да работят в екип. Всеки един от претендентите за наградата провокира зрителите и с личната си история. Сред тях има хора с опит в политиката и шоубизнеса, такива с горчив опит от живота и други, постигнали успехи както в личен план, така и за страната.

Участниците са подбрани след кастинг измежду 10 000 кандидата, зарисали се до 30 април 2015 г., от които за интервюта са подбрани 400. За участие остават 16, прослушани до началото на юли 2015 г. от екип на телевизията заедно с психолога Ани Владимирова и водещите Иван и Андрей, като най-младият е на 18, а най-възрастният - на 50 години.

Веднъж седмично един от героите в шоуто ще бъде избиран за Фермер на седмицата и ще се ползва със сериозни привилегии: самостоятелна постройка за живеене, с повече удобства от главната къща на фермерите; мигновен имунитет от елиминиране за конкретната седмица; право да избира двама чираци – мъж и жена; централното място на масата за хранене и други. Избраните Чираци ще живеят в бедняшка колиба непосредствено до животните. Цяла седмица те ще трябва да слугуват на останалите – да се грижат за прането, почистването, готвенето, сервирането на храната, да вършат най-тежката работа покрай животните и други.

Всяка седмица след зрелищни дуели отпадат участниците, по-слабо пригодени за живота отпреди един век. В дуелите участва един от двамата чираци и избран от него опонент от същия пол. Дуелът тества силата, сръчността и фермерските знания на авантюристите. Преди да се изправят един срещу друг, дуелистите ще прекарват последната нощ отделени от групата, в самостоятелни колиби. Участникът, който загуби дуела, напуска фермата.

Водещите предават на зрителите най-интересното от живота в отдалечената ферма - директно от калния терен, на метри от животинския обор и полето с насаждения, както и от специално дискусионно студио в София.
"Фермата" е разположена на около 100 километра северно от София.

Участници: Александър Илиев, Альона Михайлова, Асен Митев, Димитър Господинов, Дони Василева, Георги Цанов, Мария Уайт, Моника Мънкова, Мустафа Ликов, Нора Димитрова, Райно Узунов, Рая Агонцева, Симеон Найденов, Георги Варсанов, Веселин Василев и Янина Драгиева.

Финалисти: Симеон Найденов, Райно Узунов и Нора Димитрова.
Победител: Райно Узунов.

Сезон II:
Край пернишкото с. Боснек, около 40 км южно от София. В йерархията на играчите вече има не 3 нива (фермер на седмицата - фермери - ратаи), а средното ниво е разделено на две прослойки: богати фермери и бедни фермери. Всеки играч ще живее съобразно този статут. Всяка седмица има разпределение на класите по различен признак и според взаимоотношенията на играчите от предната седмица. Разпределя ги продукцията, играят се "класови битки" - победителите в тях отиват при богатите, а победените - при бедните. Предаването изтъква традиции, занаяти, обичаи, християнски празници - двата алманаха на "Фермата" са наречени "Книга на българщината". В мобилната платформа Viber е отворен публичен чат "Фермата", постоянен е контактът на зрителите с шоуто и през Фейсбук.

6 от участниците са популярни личности: Елен Колева (актриса), Крум Савов (спортен журналист), Радомир Юнаков-DEE (рапър), Ася Капчикова (модел), Гери Дончева (модел) и Калин Терзийски (писател).
Непопулярните участници са 13: Галина Генова, Десислава Тричкова, Ева Димитрова, Красимир Колев, Мария Гечева, Михо Футеков, Надежда Георгиева, Николай Давидов, Серафим Стоянов, Силвия Сергеева, Стоян Спасов, Тодор Маринов и Юлиана Попдимитрова.
(Общо 10 жени и 9 мъже.)
Стопаните са Бети и Николай Василеви.

Финалисти: мама Галя (Галина Генова), Финци (Серафим Стоянов), Сиси (Силвия Георгиева) и Стоян Спасов.
Победител: Стоян Спасов.

Сезон III:
Мястото е "уникално красиво, изолирано и около голяма вода" - отново край с. Боснек.
Участници - 4 популярни личности: Владо Николов (волейболист), Иван Ласкин (актьор), Божидара Бакалова (дизайнер) и Владимир Каролев. Последният - за три седмици и извън състезателната програма.
17 участници: Алекс Манолов, Анита Гъркова, Валерия Дочева, Виолета Тодорова, Гечо Гечев, Дарина Василева, Диана Миличевич, Елена Андреева, Иван Гинчев, Иван Сапунджиев, Ивона Пенчовска, Калоян Димитров, Марина Сучкова, Станислав Ласкин, Тома Талепов, Франческа Саита и Яни Андреев.
(Общо 10 жени и 11 мъже)
Наставници - Благовеста (Бети) и Николай Василеви.

Финалисти: Яни Андреев, Калоян Димитров, Валерия Дочева и Виолета Тодорова.
Победител: Яни Андреев.

Сезон IV:
20 участници (21 души, от които две близначки се състезават като един участник). От тях, 12 живеят в България, а 9 извън нея. Популярните личности сред участниците са Ваня Стамболова, Ивайло Караньотов и Деян Каменов-Дидо. Специален участник: Йордан Йовчев, роля на вдъхновител и обединител на фермерите (с мисия за обединяване на двата отбора - на българите, които живеят тук, и на емигрантите).
Останалите са Александра Пенова, Александър Масларов, Георги Янков, Гергана Илиева, Ива и Йоана Георгиеви, Калоян Златилов, Лилия Семкова, Милена Зарева, Митко Тимчев, Нина Гъдева, Нури Семерджиев, Радилена Миткова, Роман Банев, Росица Йончева, Симеон Томов, Христина Харалампиева и Цветан Ангелов.
(Общо 11 жени и 11 мъже)
Занаятите и традициите на старите българи оживяват по колоритен начин - всяка седмица „веселите баби“ Дешка, Янка и Данка от с. Горно Драглище предават на участниците по един стар български занаят.
Наставници - Благовеста (Бети) и Николай Василеви.

Финалисти: Деян Каменов-Дидо, Росица Йончева, Роман Банев и Ваня Стамболова.
Победител: Деян Каменов-Дидо.

Сезон V:
Темата на сезона е социалното разделение в обществото ни. Две групи участници - чорбаджии и сиромаси - в две отделни ферми, всяка със свой наставник.
Участници, популярни личности: Саня Борисова, Мариана Маринова, Орлин Горанов.
Наставници: Марин Петров и Росен Николаев.

Финалисти: Маргарита Христова, Веселка Маринова, Сами Хоссни и Красимир Джунов.
Победител: Веселка Маринова.

Сезон VI:
Финалисти: Надежда Дочева, Ваня Илиева, Борислав Стефанов и Калоян Донков.
Победител: Ваня Илиева.

Сезон VII:
Финалисти: Живка Ролева, Пламен Пеев, Кирил Михов и Мартина Чанева.
Победител: Живка Ролева.

Сезон VIII:
Финалисти: (жени) Камелия Кузнецова, Веселка Маринова и Валерия Дочева, (мъже) Иван Трифонов, Чавдар Христанов и Яни Андреев.
Победител: Веселка Маринова.

Уеб сайт: fermata.btv.bg/
Фейсбук: facebook.com/fermata.btv
Кастинги: http://fermata.btv.bg/casting/

От 13 септември до 20 декември 2015 г. по bTV. (мото на сезон I: "100 години назад")
От 11 септември до 18 декември 2016 г. - сезон II "Земята дава сила".
От 10 септември до 17 декември 2017 г. - сезон III "Ново начало".
От 7 септември до 16 декември 2018 г. - сезон IV "Съединение".
От 6 септември до 14 декември 2019 г. - сезон V "Нов свят".
От 5 септември до 12 декември 2020 г. - сезон VI "Пътят на една мечта".
От 11 септември до 18 декември 2021 г. - сезон VII "Време за пробуждане".
От 3 септември до 10 декември 2022 г. - сезон VIII "Мостът на времето".

От 16 септември 2015 г. и по bTV Lady.

ИЗБРАНО