Ария из фолклора на България

Уикенд предаване, което представя страната в песни и танци. Излъчва се по обяд.

Предаването е без водещи и в 13 епизода ще покаже различни фолклорни събития из цяла България. Епизодите са заснети в периода юли – септември 2010 г. и показват множество народни таланти, събрали се на фестивали в Родопите, местността Предела, село Кацелово, Копривщица, Жеравна, Неделино, Златоград и други.
България има какво да покаже както откъм талант, така и откъм природа. В епизодите зрителите на ТВ+ ще имат възможността да усетят духа на множество фестивали и събори, да се запознаят с много занаяти, да се срещнат с много предизвикателства.

Измежду всички изпълнители и занаятчии, с които аудиторията на ТВ+ ще се запознае, ще бъдат и уникалните Елица и Стунджи, както и невероятните професионалисти от ансамбъл „Българе”. Екипът на „Ария из фолклора на България” успя да заснеме част от изявите им и ще предаде цялата тази положителна емоция на зрителите си.

Тръгваме от Родопите – тази мека, гостолюбива планина – за да се насладим на традиционното гайдарско насвиврване в Гела. Минаваме през фестивала “Пирин пее”, за да се уверим, че и тази година местността Предела е огласена от народни песни, танци и свирни. Гостуваме на село Кацелово, за да не пропуснем Първия събор на хърцоите в България. Посещаваме и Копривщица, за да се възхитим на многолюдните надпявания, надигравания и надсвирвания там. Продължаваме към Жеравна – не само, за да се изумим от багрите на българските народни носии, в които се обличат прииждащите гости от всички краища на света, но и сами да станем участници в изявата на фолклорните премени.
Навестяваме Неделино, за да се зачудим на единствения ни двуглас – неделинския. Заслушваме се в разказите на фолклористи и занаятчии не само из Златоград. Правим мост към бъдещето, ставайки свидетели на уникалното въздействие, което имат изпълненията на Елица и Стунджи или ансамбъл “Българе”. Дочуваме и гласа на мъдреците в лицето на беловласия будител Ваклуш Толев. Приобщете се в едно с нас към тази необикновена атмосфера.
Тринадесет епизода – събори, фестивали, занаяти и предизвикателства!

От 2 октомври 2010 г. по ТВ+

ИЗБРАНО