Васко да Гама от село Рупча

За филма

Държава: България
Година: 1986
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Димитър Петров

В ролите: Иван Ласкин, Илия Лингурски, Георги Марков, Ирена Минкова, Георги Георгиев-Гец, Павел Поппандов, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Стойчо Мазгалов, Сотир Майноловски, Георги Русев, Марин Янев


Минисериал в 6 епизода по сценарий на братя Мормареви.

Когато детската лодка се превърне в кораб на живота... Приключенията на момчето, което мечтаеше за морето.

Синът на моряк бяга от училище и дома и тайно отплава с кораба на своя баща. Предстоят новини и разкрития - и на кораба, и на брега.

1 eпизод: "Августина":
Шестокласниците Васко (Иван Ласкин), Женя (Илия Лингурски) и Фори (Георги Марков) живеят във Варна. През лятната ваканция те намират изоставена пробита лодка, която решават да стегнат и с нея да обикалят крайбрежната ивица. По време на възстановителните работи постепенно се заражда съперничество между Васко и Фори. Причината - и двамата са влюбени в кокетната им съученичка Августина (Ирена Минкова). В крайна сметка лодката е поправена и момчетата решават да я пуснат на вода. Викат Тинчето да я кръсти и тържествено да разбие бутилка шампанско под надписа "Августина". Когато лодката навлиза в морето, от кръпките се напълва с вода и се разпада.

2 епизод: "Фаталният бас":
Започва новата учебна година. Васко, Женя, Фори и Тинчето са вече в седми клас. Фори, който е дал най-много пари за поправката на лодката, непрекъснато унижава Васко. За да избегне подигравките на съученика си, Васко без много да му мисли заявява, че ако иска, може да пътува с презокеанския кораб на баща си - боцман по професия. Фори го подиграва и не му вярва... Така се стига до фаталния бас - пет вносни шоколада и естествено позор пред целия клас. Бащата на Васко не може да го вземе със себе си по ред причини - момчето трябва да учи, да се грижи за малкото си братче и да помага на майка си, която чака бебе. Васко решава да надхитри всички. Поръчва на Женя да казва, че е заминал с кораба, а самият той бяга от училище и се крие при местните рибари. Скоро обаче лъжата е разкрита и Васко трябва да признае, че е изгубил баса.

3 епизод: "Бягството":
Васко не може да издържа подигравките на съучениците си и решава наистина да избяга. Решението му назрява и под влиянието на Женя, който иска да се махне от деспотичния си баща, но няма смелост да го направи. Васко излъгва майка си (Мария Каварджикова), че отива на екскурзия, дава указания на Женя какво да прави и незабелязано се промъква на кораба на баща си. В суматохата взема китарата на Женя, който тръгва с него, но впоследствие се отказва. Васко се скрива в една от спасителните лодки, а оставя китарата на палубата. Скоро корабът потегля, а момчето заспива. На другия ден двама моряци намират китарата и смятат, че е на Владо (Георги Мамалев) - брат на Женя, току-що постъпил във флотата. Познал инструмента на брат си, Владо е убеден, че Женя е някъде на кораба.

От 7 юли 2009 г. по Канал 1 на БНТ. От 28 август 2016 г. - повторение (БНТ1). Следващи повторения: от 1 август 2018 г., от 14 декември 2019 г., от 22 август 2020 г., от 2 август 2021 г., от 10 януари 2022 г., от 25 юли 2022 г., от 2 януари 2023 г., ...
От 25 юни 2014 г. по БНТ Свят.
От 11 април 2020 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО