Аладин

За филма

Държава: САЩ
Година: 1994
Жанрове: Анимация

Режисьор: Bill Perkins, John Musker, Ron Clements

В ролите: (гласове): Scott Weinger, Dan Castellaneta, Gilbert Gottfried, Frank Welker, Linda Larkin, Douglas Seale


"Aladdin": анимиран телевизионен сериал, общо 86 епизода, създаден от Walt Disney Television и излъчван премиерно от 1994 до 1995. Сериалът има за основа оригиналния филм от 1992 г. на Ron Clements и John Musker, който пък е базиран на арабската приказка за Аладин и вълшебната лампа от "1001 нощи".


Сериалът започва там, където свършва първото продължение на филма ("Завръщането на Джафар" / "The Return of Jafar") - Аладин все още живее по улиците на Аграбах и е сгоден за красивата и смела принцеса Жасмин. "Ал" и Жасмин се впускат в опасностите сред магьосници, чудовища, крадци и други. Маймунката-пакостник Абу, вълшебното килимче и бързоговорещият и променящ форми Джин винаги идват на помощ заедно с дръзкия и вечнооплакващ се папагал Яго, който вече е от добрите, макар и да е бивш домашен любимец на Джафар.

Целият живот на Аладин се променя с потриване на една магическа лампа, при което се появява Джин и му изпълнява три желания, при което го изпраща на невероятно пътешествие от открития. С приключенията си Аладин доказва, че е принц там, където това наистина означава нещо - принц отвътре!


След края на сериала е произведено още едно продъление - "Аладин и кралят на крадците" / "Aladdin and the King of Thieves".

ИЗБРАНО