Записки по българските въстания

За филма

Държава: България
Година: 1977
Жанрове: Драма

Режисьор: Веселин Бранев, Борислав Шаралиев

В ролите: Радко Дишлиев, Антоний Генов, Стоян Стоев, Александър Александров, Илия Караиванов, Георги Мамалев, Илия Добрев, Стефан Стeфанов, Димитър Цонев, Александър Далов, Георги Новаков, Мария Грънчарова


13 серии, биографична историческа драма, екранизация по книгата на Захари Стоянов.


Действието обхваща периода от вземане на решение за подготовка на всеобщо въстание до неговото преждевременно обявяване на 20 април 2876 г. Представени са личните драми на ръководителите на въстанието, неговите герои и мъченици на фона на дълбоките сътресения, победи и поражения.


Еп. 1:

Началото на 70-те години на ХIХ век. България е под турско робство, но сред народа вече се усеща желанието за свобода. Българските емигранти в Румъния основават таен революционен комитет, който да подготви освобождението на страната им...


Захари Стоянов – Джендо е син на богат скотовъдец от Медвен. За да изучи тънкостите на занаята, той е изпратен да работи като овчар в къщата на хаджи Руси, но овчарлъкът не му е по сърце. Захари мечтае да стане свещеник и да просвещава хората. Всяка вечер той чете на неуките си другари от книгата Чудесата на Света Богородица. Младият овчар решава да не се връща повече в къщата, а да замине за варна, където се изучи за търговец. Това решение не се приема от баща му, който вижда в сина си не човек със собствени мечти, а евтин работник. Деспотичният родител се опитва да наложи волята си със сила, но Захари не се подчинява и избягва от дома си.


Еп. 2:

Захари Стоянов пристига в Русе, за да се запише в търговското училище, но училищните настоятели го изпъждат с подигравки. Останал без средства, той постъпва като чирак при абаджията майстор Митр. С упорство и прилежание става калфа, но продължава да мечтае за добро образование.

Случайно се запознава с Никола Обретенов – основател на читалище Зора и председател на революционен комитет. Обретенов е впечатлен от будния дух на Захари и започва да му препоръчва книги, които да подпомогнат неговото самообразование.


От 19 юни 2012 г. по БНТ Свят. От 13 април 2016 г. - повторение.

От 2 април 2013 г. по БНТ2.

От 14 април 2014 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО