Батман

За филма

Държава: САЩ
Година: 1992
Жанрове: Анимация

Режисьор: (продуценти) Bruce W. Timm, Eric Radomski

В ролите: Кевин Конрой, Лорън Лестър, Ефрем Зимбалист мл., Боб Хейстингс, Клайв Ревъл


"Batman" / "Batman: The Animated Series": вдъхновен от филма на Тим Бъртън от 1989 г. „Батман“, като е заета и музикалната тема към него, написана от Дани Елфман. В по-късни епизоди е използвана подобна мелодия, написана от Шърли Уолкър.


Оригиналните епизоди, продуцирани от Брус Тим и Ерик Радомски, пресъздават максимално "извънсветовното безвремие" от филмите на Бъртън и са излъчени за първи път от 5 септември 1992 г. до 16 септември 1995 г. във Fox Network.


Милионерът Брус Уейн се превъплъщава в Батман заради бруталното убийство на родителите му, когато е бил още дете. Героят е интелигентен, пробивен и добър мениджър на своята компания „Уейн Ентърпрайзиз“. Въпреки наличието на тези положителни черти, Брус Уейн умишлено демонстрира егоцентризъм и непохватност, за да запази в тайна своята самоличност като супергерой.

Приспособленията на Батман като полезния колан, пистолета с изстрелващата се кука и Батмобила са проектирани специално за анимационния сериал.


Дизайнът на персонажите, сторибордовете, фоновете, режисурата и сценариите са направени от американските студия на Warner Bros. Animation, а самата анимация се извършва главно от японски и корейски студиа.

След 65-ти епизод популярността на шоуто окуражава Уорнър Брос. да продуцират още епизоди с приключенията на Батман. Сериалът достига 85 епизода до края си през 1995 г.


Всичките 85 епизода на „Батман: Анимационният сериал“ или просто „Батман“, са излъчвани в България по Канал 1 и Ефир 2 през средата на 90-те години на XX век.

От 16 юни 2012 г. по bTV ("Батман: Дръзки и смели" - "Batman: The Brave and the Bold" - САЩ, 2008 - 2011).

ИЗБРАНО