Х-мен

За филма

Оригинално заглавие: X-Men
Държава: САЩ, Канада
Година: 1992
Жанрове: Анимация

Режисьор: Larry Houston

В ролите: (гласове) Cathal J. Dodd, Cedric Smith, Norm Spencer, Lenore Zann, George Buza, Catherine Disher


Продукция на Marvel Enterprises.
В резултат на внезапен скок в еволюцията, мутанти са родени със скрити свръхчовешки способности, които обикновено се разкриват в пубертета. Обикновените хора се страхуват от към мутантите, наричани още Homo Superior (висши човеци) - учените ги смятат за следващата стъпка в човешката еволюция и затова на тях се гледа като на заплаха за обществото.

Напрежението се изостря от мутанти, които използват силите си за криминални цели.

Х-Мен е формиран от великодушния професор Чарлз Екзевиър - богат мутант, който е основал академия край Ню Йорк, за да обучава младите мутанти да защитават себе си и света от Магнито и неговото Братство на зли мутанти. Екипът Х-мен е съставен от научнофантастични комикс-герои. Непрекъснато се добавят герои от различни етноси и културни принадлежности. Името на екипа главно се отнася към „Х-фактора“, или неизвестен ген, който причинява еволюцията от човек в мутант. Х-Мен се борят с всичко - от престъпни мутанти до галактически заплахи...

През 1992 - 1997 г. телевизия FOX пуска сериала, включващ Звяр, Циклоп, Гамбит, Джийн Грей, Юбилей, Професор Х, Плевел, Буря и Върколак, с честите гостувания на Бишъп и Кейбъл.

5 сезона (1992 - 1997 г.), 76 епизода х23 мин.

От 16 октомври 2010 г. по Pro.bg.
От 3 до 16 март 2014 г. по bTV Action. От 24 август 2014 - повторение.

ИЗБРАНО