Саут Парк

За филма

Държава: САЩ
Година: 1997
Жанрове: Анимация

Режисьор: Трей Паркър, Мат Стоун

В ролите: Trey Parker, Matt Stone, Brian Graden, David R. Goodman, Kyle McCulloch, Nancy Pimental, Tim Talbott


"South Park": (15 сезона, 1997 - 2011) анимационен сериал за възрастни, дело на американските комедийни актьори и сценаристи Мат Стоун и Трей Паркър.
Историите се въртят около четиримата 8-годишни главни герои, които живеят в малкото планинско градче Саут Парк в щата Колорадо. Сериалът пародира и осмива американския народ и политика, както и много пороци, привички, предразсъдъци, расизъм, религия.


Кайл е интелигентно дете от еврейски произход с осиновен брат канадец, Кени е дете на бедно семейство от най-ниските работнически класи на Америка и обикновено е на ти по "сексуалните теми", Картман е егоистичният, егоцентричен и садистичен расист в групата, дете на самотна майка със слава на лека жена, а Стен въплъщава в себе си средностатистическото нормално и трезвомислещо американско дете. Един от жителите на градчето дори е самият Исус Христос. Нерядко отделни серии се посвещават на актуални събития и дискутирани въпроси и проблеми не само в Америка, а и в световен мащаб. Често в сериите се появяват известни личности, които най-често биват осмивани или критикувани.


Авторите на филма нерядко си позволяват и шеги със съседна Канада, като в сериите периодично взимат участие двамата канадски комедианти Терънс и Филип (които са и любимите актьори на четирите хлапета), както и други канадци, които са нарисувани доста по-примитивно от американците, с кръгли глави, разделени на две, образувайки се уста и с квадратни тела, като всички си приличат.

Езикът в "South Park" е нецензурен, като с него си служат дори децата (най-вече четиримата главни герои). Много серии завършват с поука, взета от дадена проблемна ситуация, изказана чрез най-често Кайл.


Създателите на сeриала, Трей Паркър и Мат Стоун, сключиха през ноември 2011 г. нов договор с телевизионния канал "Comedy Central", според който продукцията ще продължи да се излъчва до 2016 година. С новите епизоди, сезоните на "South Park" ще станат 20.


Уеб сайт: http://www.southparkstudios.com/

7 номинации и 4 награди "Emmy Awards", награди и номинациии от още 12 институции.


От 29 септември 2008 г. до 4 септември 2009 г. по Diema 2 (KinoNova), излъчени първите 4 сезона.

ИЗБРАНО