С пагоните на дявола

За филма

Държава: България
Година: 1967
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Неделчо Чернев

В ролите: Димитър Буйнозов, Ани Бакалова, Михаил Михайлов, Никола Анастасов, Пламен Чаров, Иван Кондов, Сотир Майноловски, Рачко Ябанджиев, Любомир Кабакчиев Георги Георгиев - Гец, Петър Чернев, Иван Джамбазов


5-сериен филм. Най-опасна е скритата война в мирно време.
Най-трудна е задачата на двойния агент. Неговата съдба е в ръцете и на Бога, и на Дявола...


1 епизод - "Беглецът"

Софийският централен затвор в първите години след 9. IХ. 1944 г. Венков е осъден на смърт от Народния съд. Той е бивш поручик от Българската армия и бивш майор от СС. Налага се да се върне назад в спомените си, за да докаже своята невинност пред следователя, който не вярва в биографията му. Изминало е много време, откакто поручик Венков безрезервно е вярвал в звездата на Велика България. Под влиянието на началника си и с фалшив паспорт поручикът преминава границата, но попада във военнопленнически лагер. При опасни за живота обстоятелства той се среща с генерал Клаус, за да му каже, че в България се организира съпротива. Нечовешкото отношение на немските офицери стопява вярата и илюзиите му за българо-немско сътрудничество. При въздушно нападение Венков, преоблечен като немски офицер, успява да избяга от лагера....


2 епизод - "Секретарката на генерала"

Поручик Венков отново се среща с генерал Клаус и този път успява да спечели доверието му. Нещо повече - изпращат го в България със задача да събира военни и икономически сведения. Норман Кунц-Венков се сближава със секретарката на генерала - Анна Зюдерман.
Отново във Софийския централен затвор. Оказва се, че поручикът е служил на съветското разузнаване, но все още не може да докаже невинността си. След пребиваването си в България, Кунц-Венков се връща във Виена при генерал Клаус. Той е получил задача да се добере до важен и дълбоко засекретен военен завод.


3 епизод - "Майорът от ЕС ЕС"

Майор Кунц-Венков е във Виена. Негова свръзка се оказва секретарката на генерал Клаус, Анна Зюдерман. Тя му представя плановете на секретен военен завод, който трябва да бъде взривен. На другия ден пред кино Одеон Венков се среща с офицер от ЕС ЕС, чиито заповеди трябва да изпълнява. За да проникне в завода, Кунц се ангажира с издирването на лице, работило преди няколко месеца там. Така си осигурява алиби и време, за да подготви акцията.
Заводът хвръква във въздуха. Венков е арестуван от Гестапо. Поради липса на доказателства го освобождават. Не след дълго е въвлечен в нова беда - при самоотбрана убива влязъл в дома му доброжелател. Офицерът от ЕС ЕС, с когото Венков се среща пред кино Одеон, му разкрива истината.


4 епизод - "Момчетата на господин Кристиян"

Полковник Дитрих предава на Анна Зюдерман пакет за пътуващия за България Норман Кунц. На летището тя успява да предупреди Венков, че в него има бомба и го информира, че полетът не е за България, а за Париж. Венков заставя екипажа да промени курса и успява да изхвърли опасния пакет. Разследването на Венков като майор от ЕС ЕС продължава. Следователят му показва данни за неговата подривна дейност в България, съобщение за смъртта му при самолетна катастрофа и списъци на агенти на Гестапо за Балканите, заловени при бягството на генерал Клаус от Виена в края на войната. Поредният разпит е прекъснат от идването на генерал Феодоров, в когото Венков разпознава ръководена от Фридрих Бьоле и помощниците му Йохан Довек и Карл Швериге. Задачата, дадена им от г-н Кристиян, е да взривят цистерни с бензин в Алпите, откъдето пълнят резервоарите си немски бомбардировачи. Момчетата се справят успешно.


5 (последна) серия - "На лов за канарчета"

По заповед на г-н Кристиян е даден старт за акция под кодовото наименование "Лов на канарчета". Четиримата служители от ЕС ЕС отиват на гости в дома на секретарката на генерал Клаус. Доверяват й за организирана акция. Шефът на Гестапо във Виена - Дитрих, показва на генерал Клаус снимката на майор Кунц. Той информира генерала, че майорът го е изиграл.
Клаус и Дитрих пътуват към швейцарската граница. Посрещат ги момчетата на Кристиян. Загива един от тях - Фридрих. Години след това, на среща в София, секретарката на генерал Клаус, чието истинско име е Наташа, признава, че убитият е нейния съпруг.

ИЗБРАНО