Магна Аура

За филма

Държава: Германия / България
Година: 2007
Жанрове: Юношески

Режисьор: Ирина Попова

В ролите: Борис Кашев, Василена Гецкова, Богдан Плъков, Лъчезар Калчев, Гюнтер Шос, Хорст Котерба, Марек Влодарчик, Васил Василев-Зуека, Николай Урумов, Малин Кръстев, Елена Петрова, Параскева Джукелова, Стефан Щерев, Лилия Лазарова, Лилия Маравиля


(изписван още "Магна Аура - изгубеният град" и "Магна Аура, изгубеният град": 13-сериен тв филм.

На красивия морски бряг се издига старинна къща, която пази много древни тайни... По време на лятна ваканция на морското крайбрежие, 4 деца през тунел от синя светлина попадат в миналото, когато изчезналият град Магна Аура е съществувал.

Там те се сблъскват както с пъстрия и изпълнен с приключения живот на древния град, така и с конфликтите, разиграващи се в него.

Разкъсан между две воюващи сили – силата на знанието и силата на алчността – средновековният град стои на прага на едно нещастие, на което децата стават свидетели.

Опитвайки се да го предотвратят, те изживяват не само първите си любовни вълнения и страсти, разбират цената на истинското приятелство, но и се сблъскват за пръв път с негативни изживявания като предателство, болести и дори смърт.

През това време, родителите им и две от останалите в настоящето деца се опитват да издирят пътешествениците и да докажат съществуването на Магна Аура. Изживявайки множество трудности и премеждия, те полагат огромни усилия, за да предотвратят затварянето на тунела между вековете и за спасяването на децата.

По същото време, но в наши дни, строителен предприемач иска да построи хотелски комплекс на мястото на изчезналия град. За тази цел той се опитва да унищожи всички доказателства за съществуването на града, с което застрашава спасяването на децата.

По един парадоксален начин конфликтите в древния град кореспондират с проблемите на нашето съвремие, младите герои на филма осъзнават, че етичните ценности не са подвластни на времето, че винаги моралният избор преминава през опасности и страдание, че лесните и конюнктурни решения, компромисите със съвестта в крайна сметка са губещи.

Всичко това е разказано в увлекателна форма с много приключения, комедийни ситуации и неочаквани обрати в действието.

От 20 септември 2008 г. по Канал 1. От 18 декември 2010 г. - повторение (БНТ1). Следващи повторения: от 10 юни 2012 г., от 26 август 2017 г., от 11 май 2019 г., от 27 октомври 2019 г., от 31 януари 2020 г., от 25 юли 2020 г., от 14 август 2021 г., от 26 февруари 2022 г., ...

От 29 април 2013 г. по БНТ2. От 28 август 2013 г. - повторение. От 10 март 2014 г. - ново повторение.

ИЗБРАНО