Династията на Тюдорите

За филма

Оригинално заглавие: The Tudors
Държава: Ирландия, Канада, САЩ
Година: 2007
Жанрове: Исторически

Режисьор: (създател и сценарист) Майкъл Хърст

В ролите: Джонатан Рис Майърс, Сам Нийл, Джереми Нортън, Натали Дормър, Мария Дойл Кенеди, Габриер Ануар, Хенри Кавил, Саймън Уорд


Поредица на Showtime / CBS за непознатата страна на Хенри VIII - един от най-противоречивите и интересни крале в многовековното минало на Англия: млад, сексапилен, интригуващ, романтичен и далеч по-сложен като персонаж от описанията в историческите архиви.

Сериалът покрива 10 буйни години от живота му, както и отношенията с няколко от общо 6-те му съпруги.

Хенри VIII е най-позорния монарх на Англия и същевремено един от най-ярките представители на английския абсолютизъм. Това е кралят, който консумирал храна и жени с такава ненаситна страст, че изливал целия си гняв върху малкото, които имали смелостта да му се опълчат. Във всички исторически документи е описван като закръглен мъж с безскрупулни апетити и чудовищно его, човек, който изкоренявал дори и стабилни традиции, ако се изпречат на пътя на амбициите му. Но този имидж представлява само част от истината: образът на шишко затъмнява истинската страна на монарха, а именно умен, привлекателен млад мъж, чиито политически стремежи довели до промени в управлението на страната.

Сезон 3:
Страстният монарх най-накрая има всичко – истинска любов, несметни богатства и абсолютна власт. Сега обаче той стои пред реалната опасност да загуби всичко това.
Хенри VIII навлиза в 27-мата година от своето владение. Въпреки че е генерирал достатъчно власт, той все пак е затормозен от проблеми както в личен, така и в политически план. В навечерието на екзекуцията на Ан Болейн, кралят се жени за Джейн Сиймор - третата му жена - с надеждата да се сдобие със син. Макар че бременноста на кралицата е повод за радост, на политическия фронт уязвимата династия на Тюдорите е застрашена от надигащото се реформаторско движение. Потискайки революцията, Хенри изкарва на показ качествата, които са го задържали толкова дълго на престола - склонен да изслуша, но безмилостен към водачите на бунта.

Сезон 4:
Въпреки че е на власт от много години и би трябвало да са чувства удобно със статута и позицията си, животът на Хенри VIII е все така бурен и изпълнен с противоречия, както в началото на управлението му. Макар да наближава края на живота си, темпото не намалява. Вместо да заглъхне тихо, царуването му приключва с гръм и трясък. Той е по-възрастен, но все още е в средата на 40-те. Освен това е болен, но най вече е изпълнен със страхове и опасения, когато се жени за много по-млада жена, която няма правото да бъде кралица. В същото време започва и война. По това време той сключва брак отново - за последен път - с жена, която е достатъчно умна за кралица, но народът я смята за еретичка и иска екзекуцията й.

Заснет изцяло в Ирландия, сериалът обединява под шапката си едни от най-харизматичните актьори в Холивуд - Джонатан Рис Майърс („Мач Пойнт”, „Александър”, „Елвис”) като младия Крал Хенри VIII, Сам Нийл („Джурасик Парк”, „Пианото”) като кардинал Уолсли, Джереми Нортън („Брулени хълмове”) в ролята на Сър Томас Мур, Натали Дормър („Казанова”) като Ан Болейн, Мария Дойл Кенеди („Оливър Туист”) като Кралица Катерина Арагонска, както и Габриер Ануар („Тримата мускетари”, „Усещане за жена”) като принцеса Маргарет.

Създател на продукцията е Майкъл Хърст, който е сценарист и на други два филма за историята на Англия -„Елизабет” и „Елизабет: Златната ера” – и двата с участието на Кейт Бланшет.

4 награди „ЕМИ” – за костюми (2007 и ’08), за музика (2007) и за операторско майсторство (2009); 3 номинации за „Златен Глобус” – за главна мъжка роля (2007 и ’08 - Джонатан Рийс Майърс за ролята му на Крал Хенри VIII) и за телевизионен сериал (2007).

4 сезона (2007 - 2010), 38 епизода х60 мин.
Уеб сайт - http://www.sho.com/sho/the-tudors/home

От 4 януари 2008 г. по HBO. От 3 септември до 29 ноември 2010 г. - сезон IV.
От 23 януари до 10 април 2010 г. по Нова телевизия (сезони I и II). От 16 август до 10 септември 2010 г. - повторение (сезони I и II). От 17 декември 2012 г. - сезон III. От 27 май 2013 г. - повторение. От 3 до 16 януари 2013 г. - сезон IV. От 16 януари 2014 г. - повторение.
От 20 февруари 2013 г. по FOX. От 15 септември 2013 г. - сезон II. От 2 февруари 2014 г. - сезон III.
От 11 май 2018 г. по Epic Drama.

ИЗБРАНО