Мистър Бийн

За филма

Оригинално заглавие: Mr. Bean
Държава: Великобритания
Година: 1990
Жанрове: Комедия

Режисьор: Джон Бъркин

В ролите: Роуън Аткинсън, Матилда Зиглер, Матю Ашфорд, Робин Дрискол, Ник Ханкок


Роуън Аткинсън успява да създаде герой, който - без да претендира за стил, интелект или някоя друга възвишена ценност - е запомнящ се и много, много забавен. Но кой всъщност е Мистър Бийн? Труден въпрос!

И до ден днешен почти нищо за героя не е известно – за миналото му, какво работи или дори как е първото му име! Е, поне последният въпрос получава (донякъде) отговор в един от епизодите, когато виждаме паспорта на Мистър Бийн, в който срещу „лично име” стои единствено „Мистър”... Самият Бийн е, както го определя неговият „баща” Аткинсън, „дете в кожата на пораснал мъж”. Героят е абсолютно инфантилен, по детски любопитен и добродушен, некоординиран и прави много, много странни физиономии.

Това, което кара всички зрители навсякъде по света толкова много да харесват Мистър Бийн, е, че той постоянно попада в най-тривиалните възможни всекидневни ситуации и показва пълната си липса на връзка с реалността. Е, човекът не е пълен глупак – защото винаги намира начин да се справи с всяка ситуация... нищо, че предизвиква тотален хаос след себе си. Само мимоходом ще споменем как той пребива с дясната си обувка маринована рибка, която го напада, докато той се опитва да я сложи в сандвича си. Или как се включва с любимото си плюшено мече в конкурс за послушни домашни любимци. Или как се представя за фризьор... и отрязва плитката на един клиент, докато го слуша колко усилия му е коствало да си я пусне и да я поддържа.

16 епизода (два х6 мин. и четиринадесет х25 мин.).

ИЗБРАНО