Арабски нощи

За филма

Държава: САЩ
Година: 2000
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: Стийв Барън

В ролите: Мили Авитал, Алън Бейтс, Дъгри Скот, Джейсън Скот Лий, Джон Халам и др.


"Arabian Nights": минисериал (4 епизода, общо 175 мин.), създаден от “Hallmark entertainment” и отличен с наградата ЕМИ.

Завладяващ пищно разточителен разказ, в който младата арабска султанка Шехерезада се обръща към един майстор-разказвач на приказки (Алън Бейтс), за да й помогне да разсее убийствената отмъстителност на съпруга си. Заснета в древни църкви и подземни градове в областта Кападокия в Турция, тази продукция е истинска магия, съчетала съвременните технически постижения със старинната мистика на духове, летящи килимчета и дракони в едно незабравимо приключение!


„Арабски нощи” черпи вдъхновение от средновековните арабски приказки и най-вече от „1001 нощи”. В сюжетната линия на минисериала се откриват много сходства с популярната по целия свят колекция от ориенталски приказки.


Султанът Шахриар е притиснат да се ожени, защото в противен случай цялото кралство ще бъде дадено на брат му. Шахриар обаче се плаши от всички жени, тъй като последната му съпруга се е опитала да го убие. Затова той се решава на отчаяни мерки – ще се ожени, за да спаси кралството си и ще убие съпругата си още на сутринта. Жената, която става новата съпруга на султана, е дъщерята на неговия съветник Джафар Шехерезада. Тя е приятелка с Шахриар още от тяхното детство и го обича.


Шехерезада вярва, че може да спаси султана от лудостта, която го е обзела. За да не бъде екзекутирана, тя всяка вечер започва да разказва приказки на султана и всеки път спира на най-интересното, като му обещава да продължи следващата вечер. Шахриар е запленен от нейните истории и всеки път я пощадява, за да чуе как завършват те. Постепенно султанът преодолява страха си след като вижда, че Шехерезада не планира да го убие, и двамата се влюбват.



През това време противниците на султана се подготвят да го свалят от трона и събират голяма армия, с която да нападнат и превземат двореца му. Когато голямата битка започва, Шахриар с изненада установява, че в приказките на Шехерезада далеч не всичко е било измислица…



На 23 и 24 декември 2008 г. по GTV.

ИЗБРАНО