Междузвездни войни

За филма

Оригинално заглавие: Star Wars
Държава: САЩ
Година: 1977
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: George Lucas

В ролите: Марк Хамил, Харисън Форд, Кари Фишър, Алек Гинес, Питър Кушинг, Питър Мейхю, Юън Макгрегър, Натали Портман, Лиъм Нийсън, Джейк Лойд, Терънс Стамп


Шестте фентъзи филми, създадени от Джордж Лукас, са един от най-добре познатите феномени на 20-ти век.

Събитията в поредицата се случват «преди много години в една далечна Галактика», където живеят хиляди видове същества и летенето между планети е ежедневие. По-голямата част от населените хиляди планети и звездни системи са в състава на Галактическа Република — демократично федеративно образувание, което впоследствие се изродява в Галактическа империя.

„Силата” е вездесъща форма на енергия, даваща свръхестествени способности на хората, които умеят да я натрупват в себе си. Тя "произтича от всички живи създания, обгражда ни, прониква през нас и свързва всичко в Галактиката". Съществува и нейна тъмна страна, която се поражда от гнева, страха и омразата. Тези, които използват „Силата” за добро, са джедаите, а обърналите се към Тъмната страна са Ситите, които използват способностите си в опит да завладеят Галактиката.

Действието на епизод I от 1999 г. се развива тридесет години по-рано от първия филм (епизод IV от 1977 г.) и представя младия Анакин Скайуокър - момче, надарено със свръхестествени сили, което започва своето пътуване, без да знае, че ще се превърне в злия Дарт Вейдър. Оби-Уан Кеноби, мъдрият джедай от първия филм, е още посветен млад ученик, а Палпатин, известен като злия император, е амбициозен сенатор в Галактическата република.

От 3 февруари 2008 г. и от 18 ноември 2017 г. по Нова телевизия.
От 27 февруари 2010 г. по bTV Cinema.
От 11 септември 2011 г. по bTV.

ИЗБРАНО