Бандитският Петербург

За филма

Оригинално заглавие: Бандитский Петербург
Държава: Русия
Година: 2000
Жанрове: Крими

Режисьор: Владимир Бортко

В ролите: Кирил Лавров, Лев Борисов, Александр Домогаров, Андрей Толубеев, Евгения Крюкова, Алексей Девотченко, Армен Джигарханян, Евгений Сидихин, Антонина Шуранова


10 сезона, заснет по 8 от романите на руския писател-криминалист Андрей Константинов, както и по произведения на други сценаристи. Сериалът се снима в продължение на 7 години (2000 - 2007 г.) Саундтрак е песента „Градът, който го няма” (“Город, которого нет”).


Началото на 1990-те в Санкт Петербург. Мафиотските групировки воюват, представителите на закона работят под пълна пара, а двама стари университетски приятели, които са мислели, че никога няма да се видят отново, са въвлечени в сложен любовен триъгълник. След войната в Афганистан, единият от тях попада в мощна криминална групировка. Другият е следовател в прокуратурата, но напуска държавната служба, за да търси сам справедливост и да намери убийците на родителите си. Любов, приятелство и предателство, приключения и смъртна опасност, болка и отчаяна борба за оцеляване са само част от нещата, които ще преживеят двамата.


В първия сезон на сериала – „Барона”, при обир на дом в Санкт Петербург през 1992 г., един от бандитите, по прякор Барона, открадва картината на Рембранд „Егина”. Тя се оказва оригинал, подменен с копие в „Ермитажа”. Криминалната групировка се опасява, че историята с подмяната може да се разчуе, въпреки че Барона може да им върне картината. Но не директно, а чрез началника на Министерството на вътрешните работи, работещ с дадената престъпна групировка. Барона е заловен, а похитителите му се опитват да го накарат да съобщи местонахождението на картината. Барона се страхува, че получавайки картината, те ще убият неговата любима жена и замисля хитроумна комбинация. Той дава интервю на журналиста Андрей Серьогин, който следи темата. Андрей се оказва въвлечен в опасни събития...От 16 декември 2007 г. до април 2008 г. по BBT (8 и 9 сезон).

От 24 януари 2011 г. по bTV Action. От 23 май 2012 г. - повторение.