Войната на буквите

За филма

Оригинално заглавие: War of Letters
Държава: България
Година: 2023
Жанрове: Драма

Режисьор: Виктор Чучков, Зоран Петровски

В ролите: Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев, Даниел Върбанов, Климентина Фърцова, Ненчо Костов, Александра Лашкова, Севар Иванов


Продукция на БНТ и „Ню Бояна Филм Студиос“ по едноименния роман (2014 г.) на Людмила Филипова. Изпълнителен продуцент: Габриел Георгиев.

Средновековната драма разказва за най-младия син на цар Симеон – Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви. Действието се развива в последните дни от живота на цар Симеон I Велики (927 г.) и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсвано от политически интриги и прави опити да се откъсне от влиянието на Константинопол.

Историята е забулена в много мистерия, всички герои са обсебени от идеята за силата. Силата на буквите побеждава оръжията!

„Действието се развива на фона на политически интриги, битки за надмощие, опити за спасяване на мира между Константинопол и Преслав. Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост - че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни. Искаме да разкажем средновековна история извън канона, без табута или патос“.
Теодора Маркова

"Този роман е написан с идеята да разкаже историята на българската азбука - кирилицата и за подвига на българският народ да пише на своята азбука, дело, което е било немислимо за другите в това време".
Людмила Филипова

В ролите:
Даниел Върбанов - княз Баян
Деян Донков - цар Симеон
Валентин Танев - византийският император Роман Лакапин
Захари Бахаров - кавхан Сурсувул
Теодора Духовникова - царица Мариам
Климентина Фърцова - принцеса Мария
Александра Лашкова - Макрена
Ненчо Костов - цар Петър
Севар Иванов - внук на император Лакапин.

Сценарий: Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов.
Оператор: Борис Славков.
Режисьори: Викор Чучков (епизоди 1 - 3), Зоран Петровски (епизоди 4 - 12).

12 епизода.
Снимките са осъществени от 6 юли 2022 г.
Фейсбук: facebook.com/profile.php?id=100083557471197

От 15 януари 2023 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО