Порталът

За филма

Държава: България
Година: 2021
Жанрове: Фантастика

Режисьор: Илиян Джевелеков

В ролите: Велислав Павлов, Александър Кънев, Стефания Кочева, Джулия Бочева, Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев-Геро, Дарин Ангелов, Свежен Младенов, Веселин Анчев, Мария Стефанова, Радена Вълканова, Мария Илиева, Татяна Лолова, Борис Луканов


Един съвременен мъж преминава през портал на времето в 70-те години, където ще трябва да разследва убийство, което все още не се е случило. Ситуиран в средите на творческата бохема, сериалът има специален акцент върху музиката от златните години на българската естрада. "Порталът" се отваря, двама пътешественици във времето започват своето приключение... Пред какви предизвикателства се изправят, как ги преодоляват и как се променя животът им, когато курсът на събитията от миналото сменя посоката си? В интригуващата история се проследяват несбъдната любов, невъзможни връзки и много обрати и конфликти.

Епизод 1:
Животът на криминалния психолог Крум Бонев (в ролята - Велислав Павлов) отдавна е влязъл в коловоза на времето. Всичко се преобръща, когато на вратата му се появява неканен гост от миналото – неговият отдавна изчезнал вуйчо доц. Димо Троянов, по прякор Джинигиби (Александър Кънев), който изглежда все така млад и непроменен. Оказва се, че съществува портал на времето! Крум попада 40 години назад в социалистическа България от 1979 година. Мястото, на което се озовава и животът, в който се връща, са изключително изненадващи и му коства сериозно усилие да оцелее в чуждата среда. Скоро си дава сметка, че е в точното време, когато би могъл да промени трагичната съдба на семейството си. Но как?

Премислянето на ситуации от миналото, в които човек е дете и въпросът „какво бих направил по друг начин” са част от подреждането на голямата картина за всеки от нас. Крум има възможността да се върне във времето на детството си, но вече като възрастен, със задачата да поправи жестока несправедливост, сполетяла баща му.

Доц. Троянов е малко отнесен и ексцентричен университетски преподавател по физика. По същото време, в което Крум Бонев се връща в 70-те години, младият учен се сблъсква с 2019 година - с развитието на технологиите, промененото общество и това, в което се е превърнала онази социалистическа България, която той познава. Уж у дома, а всъщност озовал се в една непозната държава, чието бъдеще преди 40 години никой не е и сънувал. Той е преживял много, но не е загубил способността си да се удивлява и да обича.

Пътуваме между настоящето и миналото - връщаме се в средите на тогавашния хайлайф и бляскавия живот на българската естрада, а после отново се озоваваме в 2019 г., когато доц. Троянов, принуден да крие самоличността си, среща една забележителна жена от своето минало.

* * * * * * *

Последна роля на Татяна Лолова, написана специално за нея - като буржоазната дама дисидент леля Зорка: жена с висок дух и ведър характер, въпреки превратностите на съдбата.

Сценаристи: Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова.
Изпълнителен продуцент: "Мирамар филм" / Матей Константинов.
Оператор: Мартин Балкански. Композитор: Петко Манчев.

Участват още: Христо Мутафчиев, Деси Моралес, Даниел Цочев, Николай Станоев, Ели Кабасакалова, Лора Христова, Георги Златарев, Момчил Степанов, Константин Еленков. Ключово място в минисериала заема българската естрадната музика. Ще чуем както популярни парчета на Йорданка Христова, Орлин Горанов, Мария Нейкова, Георги Минчев, така и по-малко познати, но много красиви песни на Ангел Заберски, Светозар Русинов по текстове на Дамян Дамянов, Михаил Белчев, Димитър Василев. В саундтрака са включени и съвременни парчета на групата "Jeremy?".

6 епизода.
От 2 май 2021 г. по БНТ1. От 8 януари 2022 г. - повторение. От 10 октомври 2022 г. - ново повторение.

ИЗБРАНО