Спасители в планината

За филма

Оригинално заглавие: Die Bergwacht / Die Bergretter
Държава: Германия, Австрия
Година: 2009
Жанрове: Екшън

Режисьор: (създател и сценарий) Тимо Бернд, Йенс Мария Мерц

В ролите: Себастиан Щрьобел, Роберт Лор, Маркус Брандл, Щефани фон Позер, Хайнц Марецек, Гундула Нимайер, Луизе Бер, Мартин Грубер


Копродукция на ZDF (Германия) и ORF (Австрия), продуцентска къща NDF; изпълнителен продуцент Матиас Валтер.

Планински спасители в Алпите се отзовават на спешни случаи със своя хеликоптер. Ръководител на екипа е Маркус Кофлер. Всеки епизод е свързан със спасителна мисия, а драматизмът е подчертан от личните истории на спасяваните хора. Най-често инцидентите са предизвикани от тяхно рисково поведение, което има своята предистория. Личният живот на самите спасители е паралелната сюжетна линия, която се развива и усложнява с всеки епизод.

Всичко започва, когато Андреас Марталер планира да открие своя школа за катерачи в САЩ заедно с приятелката си. Преди да емигрира, той отива на сватбата на най-добрия си приятел Щефан Хофер, който е ръководител на планинска спасителна служба. В деня след сватбата Щефан загива в планински преход, двамата са били заедно... След това Андреас се грижи за съпругата му Емили и двете им деца, както последно го е помолил Щефан преди смъртта си. Ситуацията е сложна за тримата – Андреас, приятелката му и Емили. Андреас става и нов ръководител на службата в австрийското градче Рамзау, но в края на шести сезон сам намира смъртта си, докато спасява малко момиченце и обезопасителното му въже се къса. Нов лидер на екипа става, съгласно желанието на Андреас, приятелят му Маркус Кофлер, с когото са били заедно при трагичния инцидент. Първоначално колегите му го приемат негативно, макар че е отличен планинар – той не е съвсем екипен играч...

Снимките са осъществени в курортното и скиорско градче Рамзау ам Дахщайн, Австрия. Първоначалното име на сериала е "Die Bergwacht" ("Планинска служба"), което е променено на сегашното от сезон 3 (2012 г.) след остра критика в Австрия – думата Bergwacht е използвана преди 1945 г. След промяната, епизодите са удължени от 45 на 90 мин.

13 сезона (2009 - 2021), 85 епизода.
Уеб сайт: zdf.de/serien/die-bergretter
Фейсбук: https://www.facebook.com/DieBergretter/

От 25 март до 29 май 2019 г. по bTV Lady (сезони 1 - 5).
От 5 декември 2019 г. до 1 май 2020 г. по bTV (сезони 1 - 9) и от 11 до 29 май 2020 г. (сезони 10 и 11). От 19 февруари до 5 март 2021 (10 епизода) и от 5 до 12 февруари 2023 г. (4 епизода) - сезон 12. От 26 февруари 2023 г. - сезон 13.

ИЗБРАНО