Кръгът Блечли

За филма

Оригинално заглавие: The Bletchley Circle
Държава: Великобритания
Година: 2012
Жанрове: Крими

Режисьор: (създател и сценарий) Гай Бърт

В ролите: Рейчъл Стърлинг, Джули Греъм, Софи Ръндъл, Ана Максуел Мартин, Марк Декстър, Хати Морахан, Фей Марси, Брана Бажич, Ник Блъд, Орестес Софоклеос


Минисериал на World Productions / ITV.

През 1952 серийни убийства на жени около Лондон събират отново четири жени, бивши сътрудници от Британския разузнавателен център за разбиване на кодове "Блечли парк", за да разкрият престъпленията. Но "кодът на убиеца" е прикрит с много дезориентиращи сигнали.

През Втората световна война криптоаналитиците в "Блечли парк" играят важна роля за разкодиране на германските съобщения и кодове за връзка. 9 години по-късно бившият дешифровчик Сюзан (в ролята - Ана Максуел Мартин) е домакиня и майка, но продължава да разчита знаци в ежедневието си. Когато в околностите на Лондон са извършени убийства на жени, Сюзан намира най-пряката връзка между жертвите, но логиката се оказва грешна и тя не може да реши загадката сама. Затова събира бившите си колежки от Центъра - Мили, Луси и Джийн. Задачата им е не е само въпрос на точен резултат, но и на време - с висок риск за една от тях.

Комбинациите нямат лимит в човешкото съзнание, затова вероятността не се измерва в числа, а в действия, които може и да нямат видима връзка.

2 сезона (2012 и 2014 г.), 7 епизода х45 мин.
Уеб сайт: world-productions.com/productions/bletchey-circle
Фейсбук: web.facebook.com/thebletchleycircle/

Продължението на сериала е "Блечли парк: Сан Франсиско" ("The Bletchley Circle: San Francisco", Великобритания, Канада, САЩ, 2018 в 8 епизода).

От 17 август 2019 г. по БНТ1. От 30 март 2020 г. - повторение.

ИЗБРАНО