Дяволското гърло

За филма

Държава: България
Година: 2019
Жанрове: Крими

Режисьор: Павел Веснаков, Митко Димитров

В ролите: Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Валери Йорданов, Стоян Радев, Васил Банов, Лидия Инджова, Дияна Димитрова, Христо Петков, Димитър Маринов, Стефан Денолюбов, Павела Апостолова


Разследване на серия мистериозни и ужасяващи убийства, които се случват в Родопите. В хода на делото излизат и драматични човешки истории, а разказът проследява не толкова механиката на престъпленията, колкото причините, поради които се е стигнало до тях.

Освен криминални случаи, в сюжета присъства любов, отмъщение, предателство, приятелство, значими социални теми (бежанският въпрос, съжителството на различни етноси на една територия), магическата сила на планината - тя е пълнокръвен “персонаж”, чиято мистика участва в цялостното действие и играе важна роля. "Дяволското гърло" е пещера северно от с. Триград, а името й идва от формата на нейния вход/изход, наподобяващ дяволска глава.

Главните герои са разследващият полицай от Смолян - Филип Чанов (Владимир Карамазов) и агентът от ДАНС Мия Язова (Теодора Духовникова) - профайлър, изпратена от София, която му помага. Тя е обучена да преговаря и с терористи. Между двамата постоянно прехвърчат искри, които ще се окажат не само от професионално съревнование... В екипа им има и трети мълчалив, но много важен член – немската овчарка Брош. В ключовата роля на Димитър Чанов, окръжен прокурор на Смолян и баща на Филип, е Васил Банов - влиятелен персонаж, който е силата на властта в малките региони. Бащата и синът никога не са "в едни релси".

Всички сме такива, каквито сме днес, защото са се случили неща в миналото, които са ни предопределили. Напред пък търсим резултата от това, което правим днес. Няма нищо случайно и е важно да имаме отговорност към времето и мястото, в което живеем...

Продуцент: Dream Team / Евтим Милошев. Сценарист и креативен продуцент: Иван Спасов. Консултант: Росен Йорданов (криминален психолог).
Снимките са осъществени през август - октомври 2017 г. Оператори: Мартин Балкански и Борис Славков.

12 епизода х45 мин.
Фейсбук: facebook.com/diavolskotogurlo/

От 28 февруари до 23 май 2019 г. по NOVA. От 9 септември до 25 ноември 2022 г. - повторение.

ИЗБРАНО