Един много английски скандал

За филма

Оригинално заглавие: A Very English Scandal
Държава: Великобритания
Година: 2018
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Стивън Фриърс

В ролите: Хю Грант, Бен Уишоу, Алекс Дженингс, Патриша Ходж, Пол Хилтън, Наоми Батрик, Андрю Френч, Морган Уоткинс


Минисериал на BBC в 3 части, драматизация на аферата "Jeremy Thorpe" от 1976-1979 г. и 15-те години събития, довели до нея. Аферата е застрашила живота на един човек и целия английски истаблишмънт. Адаптация на едноименната документална книга (2016 г.) на британския журналист и писател Джон Престън.

Хю Грант (в ролята на дискредитирания британски политик Джереми Троп) си партнира с Бен Уишоу в скандална истинска история между политика и неговия любовник, разиграла се през 60-те и 70-те години на XX век.

Това е първият британски политик, съден за заговор за убийство. Краят на 1960-те години е. Хомосексуализмът току-що е бил декриминализиран. Лидерът на либералите и най-млад лидер на партия във Великобритания за последните сто години Джереми Торп има тайна, която отчаяно се опитва да запази. Докато бъбривият му бивш любовник Норман Скот (Бен Уишоу) е наоколо, бляскавата кариера на политика е в опасност и Торп стига до извода, че има само един начин да се спаси – да го накара да замълчи завинаги.

Процесът срещу Джереми Торп през 1979 г. променя политиката завинаги, а британското общество разбира най-тъмните тайни на властимащите и докъде са готови те да стигнат, за да ги запазят.

Първа част
Англия, 1960-те, политикът Джереми Троп започва бурна връзка с младия Норман Скот, но когато тези отношения се задълбочават, Норман става нежелана тайна, която Джереми трябва да крие на всяка цена.

Втора част
Джереми е на крачка от мечтания пост на министър-председател, а Норман изисква това, което му е обещано преди време. Дали тайната афера на Троп не е прекалена заплаха за успешната му кариера и докъде ще стигне в стремежа си да накара Норман да си мълчи?

Трета част
Оживял след опит за покушение, Норман обвинява публично Джереми, че именно политикът стои зад поръчката на убийството му. След години игра на котка и мишка, Норман и Джереми най-накрая се изправят един срещу друг в съда и пред погледа на целия свят.

Музика: Мъри Голд. Оператор: Дани Коен.
Награда "Златен глобус" 2019 г. за Бен Уишоу и две номинации (Хю Грант и за най-добър минисериал).

3 епизода х56 мин.
Уеб сайт: bbc.co.uk/programmes/p065smy4

От 2 ноември 2018 г. по HBO.

ИЗБРАНО