Лампедуза на хоризонта

За филма

Оригинално заглавие: Lampedusa
Държава: Италия
Година: 2016
Жанрове: Драма

Режисьор: Марко Понтекорво

В ролите: Клаудио Амендола, Каролина Крешченти, Марта Гастини, Гаетано Бруно, Масимо Вертмюлер


История за неутолимата жажда за живот и за свободата да избереш къде да отидеш. Минисериал на Fabula Pictures / Rai Com в 4 епизода.
Историята, разказана сред великолепния пейзаж на Средиземноморието, е фокусирана върху ежедневните битки и проблеми на хората, които от първа ръка се сблъскват с мигрантската криза. Всеки от тях има своята истина и своята гледна точка.

На либийския бряг стоят хора, които чакат лодки в морето. Това са бежанци. Хората се втурват, лодката е претоварена и не всички успяват да се качат. Малкият Даки е разделен от майка си и сестра си, но на лодката е с Немер, познат на семейството. Всеки мисли за собственото си оцеляване.

Лодката се запалва и всички падат в морето. На подадения сигнал за помощ се озовава катер на бреговата охрана, начело с командир Сера. Той отскоро е преместен на този пост като вид наказание, че не си мълчи. Хората на лодката са спасени и всички, сред тях Даки, се озовават в бежански лагер в Лампедуза, който е пренаселен.

Отговорник на лагера е Виола. Жителите на острова са недоволни, че там има лагер, защото туристите бягат. Доставчиците на храна се противят, защото не им се плаща навреме. Виола трябва да намери бебешко мляко за децата...

* * * * * * *

Командирът от бреговата охрана Марко Сера е изпратен на служба на о-в Лампедуза – италианския остров, превърнал се от години в една от основните входни врати към Европа за хиляди мигранти, идващи основно от Африка. Сера е много добър моряк и командир, но има проблем с военната йерархия и бързо разбираме, че е прехвърлен на Лампедуза по дисциплинарни причини. Още на първото си плаване той успява да спаси група корабокруширали мигранти, идващи от бреговете на Либия.

Сред тях има и едно малко момче – Даки. Майка му и сестра му не са успели да се качат на лодката, с която той достига италианския бряг, и сега Даки е сам-самичък в непознатата страна. Изпратен в местния бежански лагер, там той се запознава с Виола, която отговаря за лагера. Много скоро между командир Сера, Даки и Виола се заражда приятелство на фона на техните лични тайни и драми и на все по-неспокойната обстановка на острова.

Филм за борбата за живот, щастие и втори шанс – и на местните, и на новодошлите на острова. Носещ белезите на лична трагедия, капитан Сера отначало смята, че за него всичко в този живот е свършило. Но тогава се запознава с Даки и с Виола. Приятелството им е това, което постепенно може би ще излекува раните им. Както казва сам капитан Сера „В живота има моменти, когато нещо се скъсва. Моменти без изход, в които искаш само да седнеш и повече да не станеш. Но нещо неумолимо те кара да продължиш.“

1 еп.:
На либийския бряг стоят хора, които чакат лодки в морето. Това са бежанци. Хората се втурват, лодката е претоварена и не всички успяват да се качат. Малкият Даки е разделен от майка си и сестра си, но на лодката е с Немер, познат на семейството. Лодката се запалва и всички попадат в морето. На подадения сигнал за помощ се озовава катер на бреговата охрана начело с командир Сера. Той отскоро е преместен на този пост като вид наказание, че не си мълчи. Хората на лодката са спасени и всички, включително Даки, се озовават в пренаселен бежански лагер в Лампедуза. Отговорник на лагера е Виола. Жителите на острова са недоволни, че там има лагер, защото туристите бягат. Доставчиците на храна се противят, защото не им се плаща навреме...

От 14 август 2018 г. по БНТ1 (излъчването отменено). От 28 ноеммври 2018 г. по БНТ1. От 27 август 2020 г. - повторение.

ИЗБРАНО