Старгейт

За филма

Оригинално заглавие: Stargate SG-1
Държава: Канада/САЩ
Година: 1997
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: Peter DeLuise, Martin Wood

В ролите: Ричард Дийн Андерсън, Майкъл Шанкс, Аманда Тапинг, Кристофър Джъдж, Бен Браудер, Боу Бриджес, Корин Немек и др.


Продължение на едноименния кинофилм на Роланд Емерих (1994 г.) -доразвива се историята, започнала в него.

През 1928 г. в Гиза (Египет) група археолози открива тайнствен кръг от непознат материал, покрит с непознати символи. Доктор Даниел Джаксън разкрива, че тези символи представляват звездни констелации и указват местоположение на планета. След редица перипетии е сформиран екип, който тръгва на пътешествие през тайнствената порта.

Попаднали на непозната планета те разбират, че там управлява вид извънземни, които преди хиляди години са били приети на Земята като богове. Главният измежду тях е Ра – той пръв се е вселил в тялото на египетско момче и се е обявил за върховен бог на Египет.

С помощта на екипа, воден от полковник Джак О`Нийл, местните хора на планетата Абидос, които всъщност някога са били доведени тук от Земята насила, успяват да унищожат Ра и да прогонят другите същества от неговия вид. С това мисията на военния екип приключва и той се завръща вкъщи, но доктор Джаксън решава да остане на Абидос, защото се влюбва в красивата Шаре.

Сериалът започва от момента, когато неочаквано портата отново се задейства и през нея пристигат неканени гости...

От 31 май 2008 г. по AXN (от сезон II). От 24 ноември 2008 г. - сезон III. До 18 септември 2010 г. - сезон X.
От 18 септември 2010 г. се излъчва "Старгейт. Атлантис" ("Stargate: Atlantis", 2004 - 2009).

ИЗБРАНО