Ужас

За филма

Оригинално заглавие: The Terror
Държава: САЩ
Година: 2018
Жанрове: Хорър

Режисьор: Едуард Бъргър

В ролите: Джаред Харис, Кирън Хайндс, Тобайъс Мензис, Пол Реди, Адам Нагейтис, Ниве Нилсен, Иън Харт


По едноименния роман (2007 г.) на американския фантаст и хорър писател Дан Симънс.

Разказ за опасното пътуване на екипажа на Кралската военноморска експедиция, опитващ се да открие легендарния Северозападен проход – морски път, свързващ Атлантическия и Тихия океан. Драматичната история е вдъхновена от истински събития - злополучната експедиция на британски мореплаватели от средата на XIX век.

Изправен пред коварните условия, ограничените ресурси, намаляващата надежда и страха от неизвестното, екипажът е обзет от неописуем ужас - замръзнал, изолиран и прикован на края на света. „Ужас“ описва всичко, което може да се обърка, когато група от хора, опитващи се отчаяно да оцелеят, се борят не само с външните заплахи, но и помежду си.

Героите:
Капитан Франсис Крозиър
(в ролята - Джаред Харис)
Капитан на кораба „Terror“/“Ужас“ на Нейно Величество и заместник-ръководител на експедицията, Франсис Крозиър е ненадминат моряк, ирландец, който е достигнал до най-високия чин в Кралската флота. Той е принуден да приеме позицията си на втори по ранг, без да влага нищо лично, независимо от това, че вижда отново и отново как заслугите му не получават признание, а съветите му биват оставяни без внимание. Когато експедицията изпада в беда и той най-после получава възможност да се докаже - ще успее ли Крозиър да се изправи лице в лице с многото си демони и да приеме предизвикателството да спаси хората си?

Сър Джон Франклин
(Кирън Хайндс)
Капитан на кораба „Erebus”/„Еребус“ на Нейно Величество и ръководител на експедицията, сър Джон Франклин е опитен водач със спорно досие в Кралската флота - човек, „когото всички харесват, но никой не уважава". Той е виждал мъже да умират под неговото ръководство в предишна полярна експедиция и, приближавайки се към края на непостоянната си кариера, би искал да се оттегли в пълен блясък, като човекът, най-после открил Северозападния проход. Но, независимо от огромните му усилия, неговата амбиция поставя хората му в ужасна опасност и той трябва да се опита да поправи щетите, нанесени от викторианската му надменност.

Капитан Джеймс Фицджеймс
(Тобайъс Мензис)
Помощник-капитанът на „Erebus”/„Еребус“ и втори заместник-командир на експедицията Джеймс Фицджеймс е изгряваща звезда в Британската кралска флота. Той е спечелил доверието на Джон Франклин, независимо от това, че никога досега не е пътувал през полярните области. Фицджеймс развива неприязън към Крозиър. Но, макар че за него Крозиър е един мрачен досаден алкохолик, дълбоко в себе си Фицджеймс разбира, че Крозиър е наясно с неговото самохвалство. И Крозиър се оказва прав – когато експедицията изпада в беда, маската на самоувереност, която Фицджеймс е надянал за пред света, започва да прозира, разкривайки човек с мрачни тайни.

Доктор Хари Гудсър
(Пол Реди)
Най-младият от четиримата лекари на експедицията Хари Гудсър е кротък порядъчен човек, който се включва в Службата по откритията, за да изследва природата на Арктика. Но, благодарение на разностранния си интелект и емпатична природа, той пръв си дава сметка, че имат работа с нещо свръхестествено и се заема да разбере кои са действащите сили, които се опитват да унищожат хората от екипажа на експедицията, удвоявайки усилията си да се свърже по някакъв начин с огромния, странен пейзаж и онова, което го населяв.

Корнелиус Хики
(Адам Нагейтис)
Корнелиус Хики е младши офицер, чийто ранг на корабите по всички стандарти би трябвало да го прави невидим за по-горните чинове. Но, Хики не е точно това, което изглежда. С природния си интелект и голямата си амбиция той се мъчи да се хареса, за да се изкачи нагоре по социалната стълбица. Но, след като първоначалните му усилия се провалят, той бива обзет от презрение към висшестоящите и превключва на по-опасна тактика, която застрашава експедицията отвътре, докато мъжете се борят с ужасяващите сили отвън.

Лейди Мълчание
(Ниве Нилсен)
Като член на живеещото в региона население от ескимоси "нетсилик" и дъщеря на забележителен шаман, "Лейди Мълчание" - както е наречена от мъжете в експедицията - в началото е покорна млада жена, изложена на опасност от присъствието на два кораба, пълни с европейци, които нарушават деликатното равновесие в родната й земя. Но тя трябва бързо да се научи да овладява страховете си и да намери начин да се опита да защити своя народ, както и някои от мъжете в експедицията, към които неочаквано е започнала да изпитва приятелски чувства. Тя единствена притежава ключа, който може да отклони свръхестественото бедствие, случващо се едновременно с отчаяната борба на мъжете за оцеляване.

Томас Бланки
(Иън Харт)
Специалист по ледовете и дългогодишен приятел на Франсис Крозиър, Томас Бланки притежава необходимия опит, за да бъде самият той капитан, но предпочита вълнението и предизвикателството на битката с непрекъснатата загадка на арктическия лед пред социалните изисквания и кухата политика на командирството. Той е изобретателен и невъзмутим, извънредните обстоятелства не го хвърлят в страх и тревога. Там, където другите отстъпват, Бланки отстоява позициите си с хитра усмивка и дванайсет фантастични идеи за това как да се справи с всяка заплаха.

10 епизода.
Уеб сайт: amc.com/shows/the-terror
Фейсбук: facebook.com/The-Terror-AMC-525529070864593/

От 29 март 2018 г. по AMC. От 15 август до 17 октомври 2019 г. - сезон II (под заглавие "The Terror: Безчестие" / "The Terror: Infamy").

ИЗБРАНО