Медичите

За филма

Оригинално заглавие: Medici
Държава: Италия, Великобритания
Година: 2016
Жанрове: Исторически

Режисьор: Серджо Мимица-Гезан

В ролите: Ричард Мадън, Дъстин Хофман, Даниел Шарман, Шон Бийн, Джейкъб Дъдман, Стюарт Мартин, Алесандро Прециози, Анабел Сколи, Алесандро Спердути, Валентина Беле, Брайън Кокс, Себасчън де Суза, Франческо Монтанари, Синове Карлсен


Животът на най-голямата и богата банкерска династия в Италия. Поредица на RAI и Netflix (в оригинал - на английски език).

Действието в тази семейно-биографична политическа драма се развива във Флоренция през XV век. След смъртта на баща си Джовани (Дъстин Хофман), Козимо де Медичи (Ричард Мадън) се озовава на трона на династията Медичи. С голямата длъжност идват и много отговорности, завист, врагове и опасности. Медичите са банкери на папата, притежават най-голямата банка в Европа по онова време. Сюжетът следва по-интересните моменти от развитието на клана заедно с политическия и артистичен пейзаж на ренесансова Италия - както и аристократичния свят на семейните ценности, интригите, любовта, политиката и религията.

В сезон 1: Козимо де Медичи се озовава начело на банкова династия, когато баща му Джовани внезапно умира. Козимо пази и една опасна тайна: Джовани всъщност е убит... Козимо заедно с брат си трябва да разкрият убиеца, за да защитят богатството и могъществото на фамилията, реално управляваща автономна Флоренция през италианския ренесанс.
В сезони 2 и 3: Действието се развива 20 години по-късно, когато на сцената излиза Лоренцо де Медичи – внукът на Козимо, наричан още „Лоренцо Великолепни“.

Флоренция, 1492 г. Джовани е богат банкер, представляващ и една от основните политически сили в Синьорията. Той възнамерява да увеличи семейната власт чрез споразумение с Римската църква. Предстои избирането на нов папа и Джовани изпраща синовете си Козимо и Лоренцо в Рим, за да насърчи такъв избор, който да е удобен на фамилията. Кандидатът на Медичите е избран, което гарантира на банката им несравнима икономическа мощ.

Двадесет години по-късно Джовани загадъчно е убит и Козимо и Лоренцо се опитват да разследват смъртта му, без да се вдига шум. Междувременно политическата ситуация в града е сложна поради заговори срещу властта на семейство Медичи. Тяхната визия за бъдещето на града, която по-късно ще доведе до Ренесанса, е застрашена. Мечтата на Козимо е да построи катедралата „Санта Мария дел Фиоре“, но е затруднен да намери архитект, който да се справи с формата на основите... Филипо Брунелески му се представя и излага своя проект, след което Козимо му се доверява и строителството започва. Хората са привлечени към града поради многото работни места. Мистерията около смъртта на Джовани се сгъстява и Риналдо Албици, главният политически противник на Козимо в Синьорията, се опитва да блокира строителството и да подтикне народа да се издигне срещу Медичите...

3 сезона (сезон 1: „Medici: Masters of Florence“, сезони 2 и 3: „Medici: The Magnificent“), 24 епизода х 52 мин.
Фейсбук: facebook.com/MediciMastersOfFlorence/
Уеб сайт: raiplay.it/programmi/imedici/

Създатели и главни сценаристи - американските автори Франк Спотниц и Никълъс Майър.

От 16 декември 2019 г. по bTV. От 16 март 2021 г. - повторение.
От 22 декември 2019 г. по bTV Lady.

ИЗБРАНО