Семейство Даръл

За филма

Оригинално заглавие: The Durrells / The Durrells in Corfu
Държава: Великобритания
Година: 2016
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Стив Барън, Роджър Голдби, Едуард Хол

В ролите: Кийли Хоус, Джош О`Конър, Майло Паркър, Дейзи Уотърстоун, Калъм Удхаус, Луси Блак, Алексис Георгулис, Йоргос Карамихос, Анна Сава, Джеймс Козмо, Улрик фон дер Еш


Поредица на ITV по автобиографичната трилогия "The Corfu Trilogy", съставена от "My Family and Other Animals" („Моето семейство и други животни“, 1956 г.); "Birds, Beasts and Relatives" („Птици, животни и роднини“, 1969 г.) и "The Garden of the Gods" („Градината на боговете“, 1978 г.) на британския натуралист, зоолог и автор Джералд Даръл. Мемоари за детството на автора между 1935 и 1939 година - най-малкото дете в семейството, когато е 10-годишен.

1 еп. 1935 година. След смъртта на съпруга си, англичанката Луиза Даръл (Кийли Хоус) е в изключително тежко положение. Тя остава сама с четирите си деца и със сериозни финансови проблеми. Всички са в криза и объркани. Луиза се опитва да се грижи за тях и да продължи напред, но животът й буквално се разпада. Тя решава, че им трябва коренна промяна и семейството се премества от Борнмут на остров Корфу в Гърция. Там е евтино и най-после Лари, Лесли, Марго и Джери ще могат да се занимават с каквото искат.

2 еп: Започва новият живот на семейство Даръл. Още с пристигането си започват техните забавни приключения. Спиро е неизменно до тях, въпреки езиковите затруднения. Той им намира евтина къща, която обаче е пред разруха. Луиза с помощта на местни започва да я ремонтира и да търси храна. Малкият Джери е във възторг от многото животни и насекоми наоколо. Започва да ги наблюдава и изследва, носейки ги у дома. Лесли, който е запален по оръжията, смята че може да стреля на воля. А 16-годишната Марго се опитва да създава запознанства и да си намери гадже, а защо не и съпруг.

3 еп: Комичните ситуации и невероятният хумор нямат край. Джери си намира приятел и съмишленик – природоизследоветлят Тео, който го учи на много неща. Лесли се влюбва в Алексия и започват да излизат, но изведнъж тя решава да се върне при предишното си гадже. Марго е доста странна и хората се чудят как да се държат с нея. Тя е много горда с работата си при единствения лекар и хирург в Корфу. Джери се сприятелява със затворник. Майката се чуди дали не е направила грешка като е довела семейството в Корфу.

4 еп: Семейството най-после осъзнава и приема сериозно страстта на Джералд към животните. Лесли е незаслужено обвинен във въоръжен грабеж. Майка му е принудена да вземе драстични мерки, за да го спаси и защити. Марго се проявява като блестяща градинарка във вилата на графинята. Но тя я заварва да мери една от роклите й. Момичето е разтревожено за работата си. Луиза е харесвана и ухажвана от двама мъже. Тя самата се разкъсва между Свен и капитан Крийч. А Спиро е бесен, защото е тайно влюбен в нея и постоянно се грижи за семейството.

5 еп: Лелята на Луиза открай време командва цялата фамилия. Тя пристига от Англия на гости, заедно с неколцина превзети роднини. Според нея преместването на семейство Даръл на остров Корфу е временно и настоява да се приберат у дома. Тя е против връзката на Луиза и Свен. Марго прекарва повечето време при графиня Мавродаки като й чете книги и й прави компания. Лари е отчаян заради отказа на издателството да публикувая романа му. Джери се посвещава на отглеждането на едно бебе бухалче.

6 еп: Всички се подготвят за голямото празненство на Луиза и Свен. Но тя не е убедена, че трябва да се оженят, след като разбира, че романтичните му чувства към нея са опит да прикрие своята хомосексуалност. Графиня Мавродаки се съгласява за първи път от много време да излезе от къщи, за да уважи семейство Даръл. Тя истински ги харесва. Така Марго като нейна компаньонка успява да я излекува от агорафобията й. Лари най-после намира себе си, когато Нанси настоява двамата да се завърнат в Англия. Тогава той осъзнава, че не може да изостави семейството си. Джери създава импровизирана зоологическа градина.

Сезон 2, 1 еп: Марго започва да пораства и да променя светогледа и поведението си. Лари няма вдъхновение и решава да се премести да живее сам и в недоимък докато не напише романа си. Свен и Луиза си остават приятели. Той споделя с нея, че се чувства щастлив с мъжа, с когото живее. Джери се интересува от видрите, тяхното оцеляване и размножаване. Без да иска Лесли прострелва кучето им Роджър и го отвежда при човешки лекар. Всички крият от Джери случилото се.

2 еп: Марго и монахът се сприятеляват и той започва да учи английски и да им ходи на гости. Джери научава за инцидента с кучето му и Лесли го взима от лекаря, за да се грижат за него у дома. След като Луиза със своя специалитет с кайма изтрови доста хора, сега тя отново е на пазара. Но вече продава английска храна, съобразявайки се с горещината. Успява да възвърне доверието на местните и припечелва пари. Англичанинът Хю ухажва Луиза, но според нея интересът му е само защото са сънародници. Спиро вижда в него жесток съперник.

4 сезона (2016-2019), 26 епизода х45 мин.
Фейсбук: facebook.com/TheDurrells/

От 15 януари 2018 г. по БНТ1. От 23 юли 2018 г. - повторение. От 5 май 2019 г. - сезон III (повторение - от 22 август 2019 г.).

ИЗБРАНО