Червената кралица

За филма

Оригинално заглавие: Красная королева
Държава: Украйна, Русия
Година: 2015
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Альона Семьоновна

В ролите: Ксения Лукянчикова, Артьом Ткаченко, Анатолий Руденко, Татяна Орлова, Елена Морозова, Ана Здор, Наталия Височанская


Биографична драма на "Pronto Film" (Киев, Украйна) за "съветската София Лорен", "най-красивото оръжие на Кремъл" - любовта и трагичната съдба на Регина Николаевна Збарская, моминска фамила Колесникова (1935 - 1987), световноизвестна манекенка от 60-те години. След политически скандал, прави три поредни опита за самоубийство, третият е успешен.

В началото на сериала тя е Зоя, а в главната роля е руската актриса Ксения Лукьянчикова. Сценаристи - Елена Бойко и Мария Бек.

еп.1:
Петдесетте години на ХХ век. Комунистическият режим в СССР е в своя „разцвет”. Зоя Колесникова живее в провинцията, в бедно семейство, което едва свързва двата края. При поредния скандал на родителите й, тя неволно убива баща си.

Майката поема вината върху себе си и получава тежка присъда. Зоя сменя името си на Регина, продава апартамента и заминава за Москва. Там се запознава с Августа Леонтиевна, която я приема в дома си.

еп. 2:
Регина се запознава с внука на Августа – Володя. По неин съвет кандидатства във ВГИК и веднага е приета. Володя открива противоречия в разказите й за миналото и тя е принудена да признае истината за своето семейство. Между двамата пламва любов, но бащата на Володя се намесва и му забранява да се среща с Регина.

еп. 3:
Володя изчезва и бременната Регина е на кръстопът. Към мъката от раздялата се прибавят болката и унижението от аборта. След злощастен инцидент, който я отвежда в милицията, Регина се запознава с Вера Иполитовна, главен дизайнер в Дома на модата. На събрание в Университета Регина е подложена на унизителен разпит и презрение от колегите си, които я изключват от Комсомола.

еп. 4:
Регина е заинтригувана от личността на Лев Барски, известен график и бохем. Вера Иполитовна се опитва да наложи нов, по-съвременен и разчупен стил в облеклото. Тя кани Регина да се включи в нейния екип от манекенки. Вера решава да вложи цялата си фантазия и енергия в образа на Регина. Но заради проблемното си поведение, Регина е разпределена на работа в Иркутск. В дома на Вера Иполитовна тя отново среща Барски.

еп. 5:
Първите изяви на модния подиум са изпитание за Регина. Лев Барски я ухажва упорито, но тя се вслушва в съветите на Лилия и го отбягва. На една от неговите вечеринки Регина се появява в компанията на стария си приятел Джеймс. По повод на турнето в Париж се разгарят страсти и конфликти. Регина отпада от списъка поради грешки в миналото.

еп. 6:
Регина все пак е включена в групата за Париж с неочаквано благосклонното внимание на Хрушчов. Вера не спазва предписанията и изработва уникални ботуши за колекцията. Първоначално ревюто върви вяло, но след като Иполитовна показва съчетанието на кожени облекла с ботуши, парижката публика е очарована. Едмон Ротшилд се влюбва в една от манекенките – Марина.

еп. 7:
Володя открива Регина в Париж и се надява да продължат връзката си, но тя е непреклонна. Ротшилд предлага брак на Марина, но Калерия Кузминична слага край на тази фриволна история. След турнето момичетата са привикани в Държавна сигурност, а Марина е принудена да пише доноси заради провинението си. Лев Барски се развежда и предлага на Регина да се оженят.

12 епизода х50 мин.
Премиерата на сериала е на 5 октомври 2015 г. в Украйна и 15 март 2016 в Русия. Отдавна напуснал Русия, съпругът на Регина - Лев Збарски, доживява излъчването в Украйна (преди смъртта му на 22 февруари 2016).

От 5 юни 2017 г. по БНТ HD.
От 29 юли 2017 г. по БНТ2.
От 5 януари 2018 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО