В сянката на Тюдорите

За филма

Оригинално заглавие: Wolf Hall
Държава: Великобритания
Година: 2015
Жанрове: Исторически

Режисьор: Питър Космински

В ролите: Марк Райлънс, Деймиън Люис, Клеър Фой, Бърнард Хил, Джонатан Прайс, Томас Броуди-Сангстър, Джоан Уоли


Исторически минисериал на BBC по първите два от трилогията романи за Томас Кромуел на британската писателка Хилари Мантел - "Wolf Hall" (2009) и "Bring Up the Bodies" (2012). Третият роман "The Mirror and the Light" излиза през 2017 г.

Англия, 1529-а година. На трона е Хенри VІІІ (Деймиън Люис), който търси начин да разтрогне брака си с Катерина Арагонска (Джоан Уоли). Папата отказва, а кардинал Улзи (Джонатан Прайс) не успява да помогне на своя суверен. Кралят решава да си отмъсти.

На служба при кардинала постъпва правникът Томас Кромуел (Марк Райлънс), който се опитва да защити интересите на своя господар. Кромуел обаче е застигнат от лична трагедия - треска отнема живота на съпругата му и на двете му дъщерички...

Крал Хенри изпраща кардинала в изгнание. Томас Кромуел остава, за да измоли милост от краля, но кардиналът издъхва. Междувременно любимата на краля - Ан Болейн (Клеър Фой) започва да добива все по-голямо влияние. Кралят става все по-нетърпелив да получи развод с Катерина и да се отдаде на Ан Болейн.

Ан Болейн постига целта си и е коронована за кралица на Англия, а всичките й опоненти са изгорени на клада, след като са им измислени различни обвинения. Тя носи първата рожба на Хенри и е в трепетно очакване на престолонаследника.

6 епизода х60 мин.
Уеб сайт: bbc.co.uk/programmes/p02gfy02
Фейсбук: facebook.com/WolfHallTVShow/

От 9 януари 2017 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО