Луцифер

За филма

Оригинално заглавие: Lucifer
Държава: САЩ
Година: 2015
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: (създател) Том Капинос

В ролите: Том Елис, Лорън Джърман, Кевин Алехандро, Дейвид Брайън Уодсайд, Лесли-Ан Бранд, Скарлет Естевес


Властелинът на Ада става консултант на полицията...
По едноименния персонаж на Нийл Геймън за поредицата The Sandman (1989-1996) и доразвит от Майк Кери в Lucifer (2000-2006). Продукция на Warner Bros. Television съвместно с DC Entertainment, Jerry Bruckheimer Television и други.

Отегченият и нещастен Господар на Ада - Луцифер Морнингстар - изоставя трона си и отива в Лос Анджелис, където притежава нощен клуб. Наслаждавайки се на живота си, един ден открива, че красива певица е убита пред клуба му. Това притеснява не само него, но и най-добрия му приятел Мазикиън. Убийството привлича вниманието и на полицейския инспектор Клоуи Дансър, която презира Луцифер, но е заинтригувана от неговата способност да разкрива тайните на хората.

Луцифер идва от латински и означава "носещ светлина". Барът на Луцифер в сериала се казва Lux, което също означава "светлина". Интересен факт е, че нощният клуб на Луцифер съществува в реалния живот и се намира в града, в непосредствена близост до театър El Capitan.

Героите:
Том Елис като Луцифер Морнингстар: Властелинът на Ада, отегчен от живота си, абдикира от трона и става консултант в полицейското управление на Лос Анджелис, докато управлява собствения си нощен клуб „Лукс”. Има свръхестествени сили, благодарение на които разбира скритите желания на всеки човек и може да ги принуди да казват само истината. Той се радва на своите способности, чрез които разкрива грешниците пред обществото.

Лорън Джърман като детектив Клои Декер: Детектив от отдел убийства, който работи съвместно с Луцифер и е единствената, имунизирана срещу неговите способности. Тя изглежда е единствената, която може физически да нарани Луцифер...

Кевин Алехандро като детектив Дан Еспиноса: Детектив и бивш съпруг на Клои. Той не харесва Луцифер главно поради връзката му с Клои и тяхната дъщеря – Трикси.

Дейвид Брайън Уодсайд като Амелданиел: Брат на Луцифер, който пристига в Лос Анджелис, за да се насърчи Луцифер да се върне в ада, казвайки че новият му живот нарушава баланса на Земята. Двамата с Луцифер се презират.

Лесли-Ан Бранд като Мазикиън: Довереница и предан съюзник на Луцифер Морнингстар. Луцифер я нарича "Лабиринт" за кратко. Тя е лидер на война на Лилим – раса, произхождаща от Лилит, и работи като барманка в клуб на Луцифер.

Скарлет Естевес като Беатрис, по прякор „Трикси": Дъщеря на Клои и Дан, която се сприятелява с Луцифер, за негово голямо учудване и отвращение, тъй като той презира деца.

5 сезона (2016-2020 г.), 74 епизода х42 мин.
Фейсбук: facebook.com/LuciferonFOX/

От 5 септември 2016 г. по bTV Аction. От 24 май 2018 г. - сезон II. От 15 април 2019 г. - повторение (от сезон I). От 28 май 2019 г. - сезон III.
От 16 август до 4 ноември 2019 г. по bTV (сезони I - III).
От 7 декември 2021 г. по FOX.

ИЗБРАНО