Версай

За филма

Оригинално заглавие: Versailles
Държава: Франция, Канада, Великобритания
Година: 2015
Жанрове: Исторически

Режисьор: (създател и сценарий) Саймън Мирън, Дейвид Улстенкрофт

В ролите: Джордж Благден, Алекзандър Влахос, Елиза Лазовски, Доминик Блан, Дейвид Стенли, Тай Ръниън


Франция, 17 век. Вдъхновена от исторически дела от времето на Луи XIV и реални събития, започващи през далечната 1667 г., биорафичната поредица на Canal+ предлага грандиозни планове и сблъсъци, интриги, неописуем възход и немислими падения.

В ролята на 28-годишния всемогъщ крал е британската звезда Джордж Благден, познат от сериала „Викингите”. Уелският актьор Алекзандър Влахос е в ролята на загадъчния Мосю – гей брат на Краля-слънце, управлявал в продължение на рекордно дългите 72 години и 110 дни. По време на царуването му Франция е водеща европейска сила. Родената във Франция актриса Елиза Лазовски е в ролята на съпругата му Мари-Терез, а като негови родители се превъплъщават актьорите Доминик Блан (Ана Австрийска) и Дейвид Стенли (Луи XIII). Канадският актьор Тай Ръниън е в ролята на Орлеанския дук.

Действието се развива в двореца Версай. Луи XIV е в постоянен конфликт с подчинените си и с всички, които притежават привилегирована информация, чрез която биха могли да забогатеят.

Във втори сезон се пресъздават събития, случващи се 4 години след тези от първи сезон.

Най-скъпият телевизионен сериал, произвеждан някога във Франция. Изработени около 100 костюма за главните герои и около 200 – за второстепенните роли. Общо около 12% от бюджета за сериала е използван за гардероба, пресъздаващ едни от най-бляскавите години на френската държава.

Създатели на поредицята са британският сценарист и продуцент Саймън Мирън (племенник на Хелън Мирън) и американският продуцент и сценарист Дейвид Улстенкрофт.

3 сезона (2015-2018 г.), 30 епизода х52 мин.
Уеб сайт: versailles.canalplus.fr

От 10 септември 2016 г. по bTV (сезон I - 10 епизода).
От 10 януари 2018 г. по Epic Drama. От 5 май 2019 г. - сезон II.

ИЗБРАНО