Д-р Хаус

За филма

Оригинално заглавие: House M.D.
Държава: САЩ
Година: 2004
Жанрове: Драма

Режисьор: Дейвид Шор

В ролите: Хю Лори, Лиса Едълстайн, Омар Епс, Робърт Шон Ленард, Дженифър Морисън, Джеси Спенсър


Най-успешната медицинска драма след дебюта на „Спешно отделение”. Злодеят в този сериал на FOX е Болестта, а героят - доктор Грегъри Хаус, нестандартна личност и гениален лекар, оглавил екип от млади диагностици в университетската болница „Принстън Плейнсбъро” в Ню Джързи.
Продуценти - Пол Атанасио, Кейти Джейкъбс, Дейвид Шор и Брайън Сингър.

Д-р Хаус (Хю Лори) притежава всичко друго, но не и способността да общува с пациентите си. Неспособен да се справи със своята физическа болка, той често използва други не общоприети способи, за да притъпи саркастичното си и брутално честно поведение. Въпреки че може да бъде класифициран като антисоциален тип, д-р Хаус е брилянтен диагностицик, чийто неконвенционален начин на мислене и безупречен инстинкт пораждат неоспорим респект у всеки един от пациентите му.

Повечето епизоди започват извън болницата и проследяват събитията, довели до симптомите на заболяването на пациента. Следва „разнищването” на проблема, наподобяващо сложно полицейско разследване, тъй като в повечето случаи става дума за погрешно поставена диагноза. Често болестта не може да бъде отгатната лесно, защото пациентът е излъгал за симптомите или обстоятелствата.

Отличия:
5 награди Еми, вкл. награда за създателя и изпълнителен продуцент Дейвид Шор за сценарий, 25 номинации за Еми, сред които 4 за най-добър драматичен сериал и 6 за Хю Лори (най-добра главна роля в драматичен сериал), 2 отличия "Златен глобус" за Хю Лори (най-добър актьор в телевизионен сериал) и 2 награди на Гилдията на телевизионните актьори отново за него (най-добра мъжка роля в драматичен сериал), номинация на Гилдията на телевизионните актьори, 3 номинации за Златен глобус за най-добра телевизионна драма, 3 номинации за най-добър драматичен сериал на Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите и 2 награди на асоциацията за Омар Епс (най-добра поддържаща роля в драматичен сериал). Сериалът е отличен от Американския филмов институт като една от телевизионните програми на годината, носител е на наградата "Пийбоди" за най-доброто от електронните медии, както и на 3 поредни награди на публиката за любима телевизионна драма, 2 награди на публиката за Хю Лори и 2 награди на Гилдията на сценаристите за епизодична драма.
Според „Книгата на Гинес” за 2012 г., „Д-р Хаус” е най-популярният телевизионен сериал в света - гледан от 81,8 млн. души в 66 държави.

В сезон VIII:
Минали са няколко месеца, след като д-р Грегъри Хаус нахлу с колата си в дневната на Къди в последния епизод на VII сезон. Сега той излежава присъда в изправителния център в източен Ню Джързи под зоркото наблюдение на полицейски надзирател.
В първия епизод на VIII сезон, Хаус ще бъде сериозно заплашен от лидера на затворническата банда и едновременно с това ще трябва да намери креативен начин да излекува затворник с необикновени симптоми. Впоследствие престоят му там ще бъде прекъснат от спешен медицински случай, който ще го върне отново в университетската болница "Принстън Плейнсбъроу". Хаус ще открие, че обстановката и йерархията в отдела за диагностика значително са се променили в негово отсъствие. При необичайното си завръщане ексцентричният доктор е принуден да въведе нови методи на управление и да се справи с промените в екипа си.

В разгадаването на медицинските мистерии ще му помагат две нови попълнения в лицето на д-р Чи Парк (Шарлийн Йи) и чаровната д-р Джесика Адамс (Одет Анабел), с която Хаус се запознава в затвора. Участието си в сериала продължават и неврологът д-р Ерик Форман (Омар Епс), пластичният хирург д-р Крис Тауб (Питър Джейкъбсън), хирургът д-р Робърт Чейс (Джес Спенсър), както и довереникът и добър приятел на Хаус – д-р Джеймс Уилсън (Робърт Шон Ленард).

Уеб сайт: fox.com/house/
Фейсбук: facebook.com/House/
8 сезона (2004 - 2012 г.), 176 епизода х44 мин.

От 2 февруари 2007 г. по Нова телевизия.
От 8 юни до 10 юли 2009 г. - сезон V. От 12 май до 13 юни 2014 г. - повторение.
От 18 юни 2010 г. - сезон VI. От 16 юни до 16 юли 2014 г. - повторение.
От 24 септември 2010 г. - сезон VII (8 епизода), от 21 юни до 21 юли 2011 г. - отново сезон VII (всички 23 епизода). От 17 юли до 18 август 2014 г. - повторение. От 2 май 2017 г. - ново повтоpение.
От 6 до 15 февруари 2012 г. (6 епизода) и от 6 до 13 март 2012 г. (5 епизода) - сезон VIII. Повторение и нови епизоди (22) - от 4 юни до 4 юли 2012 г. Повторения на сезона - от 25 юли 2016 г. и от 2 юни 2017 г.
От 12 март до 14 април 2014 г. - сезон III. От 15 април до 9 май 2014 г. - сезон IV. От 15 април 2015 г. - повторение (сезон IV).

От 5 юни 2012 г. по AXN (сезон VI).

От 6 юли 2012 г. по Кино Нова (от сезон I). От 5 октомври 2013 г. - сезон III. От 7 октомври 2014 г. - сезон IV. От 2 януари 2015 г. - сезон VII. От 27 декември 2015 г. - сезон VIII.

От 3 май 2013 г. по FOX (сезон VI).

ИЗБРАНО