Екатерина

За филма

Оригинално заглавие: Екатерина
Държава: Русия
Година: 2014
Жанрове: Исторически

Режисьор: Александр Баранов, Рамил Сабитов

В ролите: Александр Балуев (наратив), Марина Александрова, Александр Яценко, Юлия Ауг, Владимир Меншов, Ринал Мухаметов, Сергей Стрелников, Константин Лавроненко, Александр Лазарев мл., Валентина Тализина, Алексей Воробьов, Изабел Шосниг, Николай Козак


Сюжетът проследява пътя на София Августа Фредерика Ангалбт-Цербстка преди да се превърне в императрица Екатерина, а събитията съпътстващи разказа, допълват историята за „Златния век” на Русия.

Сюжетната линия е много близка до историческата истина. Руската императрица Елисавета Петровна не може да има деца и посочва за свой единствен наследник пламенника си – Пьотр Фьодорович. За съжаление те нямат еднакви политически възгледи и императрицата решава да го ожени и когато му се роди син, да го възпита като бъдещ император. За негова съпруга избира принцеса София Фредерика, която полага много услилия да опознае езика и културата на страната.

Пристигайки в Петербург обаче, тя се сблъсква с коварство, интриги и с безразличието на своя бъдещ съпруг. Разбирайки всички дворцови коварства и вече приела името Екатерина, София Фредерика осъзнава, че трябва да се бори за своите мечти и да защити своята чест.

Екатерина започва своята борба за трона и превраща в свое мото думите „Ще царувам или ще загина”.

Два сезона (2014 и 2017 г.), 24 епизода х44 мин.
Уеб сайт: russia.tv/brand/show/brand_id/58458

Награда "най-добър сериал за 2015 г." от Руската академия, номинации за мъжка и женска роля (Александр Яценко за ролята на Петър III и Марина Александрова като Екатерина II).

От 10 февруари 2016 г. по bTV. От 2 до 17 януари 2018 г. - сезон II.

ИЗБРАНО