Лисабонските потайности

За филма

Оригинално заглавие: Mistérios de Lisboa
Държава: Португалия, Франция
Година: 2011
Жанрове: Мистерия

Режисьор: Раул Руис

В ролите: Адриано Луш, Мария Жоао Бащуш, Рикардо Перейра, Леа Сейду, Жоао Луиш Арайш, Албано Джеронимо, Жоао Батища, Руи Морисон, Жоана де Верона


Мащабна костюмирана сага, адаптация на португалската класика от ХIX век на Камило Кащело Бранко, вдъхновен от “Парижките потайности” на Йожен Сю.
Лисабон е превърнат в поле на дълга история и превратности, събрани от сценариста Карлуш Сабога в три тома с 800 страници, за да разкрие пероснажите и тяхното минало...

Чилийският режисьор Раул Руис възражда романтизма и приключенията в киното, съчетавайки мелодрама, бурлеска, трагедия и фантастика във фейлетонен стил с тънка ирония. Движението във времето е неговият специалитет – между минало, настояще и бъдеще.

14-годишният Педро де Силва е самотен сирак в католическотото училище, където учи и живее. Той единствен сред своите знатни връстници няма минало, но с помощта на отец Диниш се опитва да разгадае своя произход. Запознава се с майка си. Графиня Анжела е красива аристократка, нещастно омъжена за избухлив и неверен граф, вместо за почтения, но разорен баща на Педро. Тя описва историята на своя забранен избор. Оттогава върви епичен пъзел в мрежа от тайни, който се предават с от поколение на поколение с нещастие и безнадеждност. Самият отец Диниш също има какво да разкаже за живота си преди монашеството – майстор на дегизацията, авантюрист, войник и също като Педро – изоставено дете.

Историята пътува във времето с обречени връзки, пожертвана любов, ревност и отмъщение през Португалия, Франция, Италия и Бразилия. Епохите се сменят, интригите и страстите продължават като в приказка без край или дълъг сън от потайностите на Лисабон, където огледала, отражения и сенки по стълбища и зад завеси подсказват повече в една реална или сюрреална съдба.

Уеб сайт: http://www.misteriosdelisboa.com/
6 епизода х 55 мин.

От 12 септември 2015 г. по БНТ2.
От 29 септември 2016 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО