Викторианска готика

За филма

Оригинално заглавие: Penny Dreadful
Държава: САЩ
Година: 2014
Жанрове: Хорър

Режисьор: (сценарий) Джон Логан

В ролите: Джош Хартнет, Ева Грийн, Тимъти Долтън, Рори Киниър, Били Пайпър, Хари Тредауей, Рийв Карни, Хелън Маккрори, Дани Сапани, Хана Тойнтън


Психологически хорър-трилър.
Изследователят на африканския континент сър Малкълм Мъри, американският мистериозен майстор на стрелбата Итън Чандлър и още няколко човека се обединяват, за да се борят със свръхестествени заплахи, надвиснали над Лондон по време на викторианската епоха.

Сред тях са някои от най-страховитите герои на световната литература като Виктор Франкенщайн от „Франкенщайн“ на Мери Шели, Дориан Грей от „Портретът на Дориан Грей“ на Оскар Уайлд, Мина Харкър и Ейбрахам Ван Хелсинг от „Дракула“ на Брам Стокър и други.

Героите:
Итън Чандлър (Джош Хартнет)
Итън Чандлър е очарователен американец, мистериозен майстор на стрелбата, който се озовава в капана на най-тъмните кътчета на Лондон по време на викторианската епоха. Чарът и авантюристичният дух на Итън са като магнит за жените. Когато сър Малкълм го привлича, за да помогне в предстоящото му лично приключение, Итън среща Брона Крофт, красива местна дама с мистериозно минало. Но зад светлите очи на Итън се крият мрачни тайни. Той все бяга от нещо в тъмното си минало, което го тревожи непрекъснато и заплашва да го застигне във всяка предстояща му крачка.

Ванеса Ивс (Ева Грийн)
Уравновесена, мистериозна, загадъчна и абсолютно сдържана, Ванеса е съблазнителна и страшно красива, изпълнена с тайни и опасности. Тя е проницателно наблюдателна ясновидка, медиум-експерт, която умело пази собствените си тайни. Нейните свръхестествени дарби са могъщи и полезни за хората около нея, особено за сър Малкълм, но същевременно са тежко бреме и са много опасни. Вътрешните демони на Ванеса са съвършенно реални, както за нея самата, така и за всички около нея, и точно те заплашват да разрушат връзките ѝ, разсъдъка ѝ и дори да погубят живота ѝ.

Сър Малкълм Мъри (Тимъти Далтън)
Известен африкански изследовател, изправен пред дълбоко лично търсене и приключение, сър Малкълм Мъри заплаща висока цена за вълнуващата си кариера. Въпреки внушителния си дом, който е изпълнен с прекрасни сувенири, събрани по време на пътуванията му, той е лишен от семейство и близки. С помощта на Ванеса, той е твърдо решен да поправи грешките от миналото си и да предприеме най-трудното пътешествие, което предстои в живота му, и да открие изчезналата си дъщеря.

Дориан Грей (Рийв Карни)
Дориан Грей е приказно богат млад джентълмен, който е почти разстроен от красотата си. Кожата му изглежда сякаш излъчва златистото сияние на упойващата младост и обещанието. Безотговорен сладострастник, Дориан има безрасъдно отношение, граничещо с опасност. Сякаш нищо не може да го развълнува, дори и твърде големите рискове. Но в действителност, той е неестествено привлечен към тях.

Брона Крофт (Били Пайпър)
Брона е беднa ирландскa емигрантка във викторианския Лондон, която се опитва да избяга от тъмното си и гнусно минало. Келтското значение на нейното име е „тъга“, но въпреки това тя остава прекрасна, непредсказуема и еротично жива. Тя започва връзка с Итън Чандлър, който е готов да направи всичко за нея.

Д-р Виктор Франкенщайн (Хари Тредауей)
Повече романтичен поет, отколкото хирург, д-р Франкенщайн е чувствителен и с нежна душа. Той е очарован от тайните на живота и смъртта и се е посветил изцяло на проучването на тънка граница, която ги разделя. Виктор е пожертвал всичко в името на своите научни изследвания. Но той си играе с огъня... резултатите от изследванията му са шокиращи и носят опустошителни последици.

Сембен (Дани Сапани)
Сембен е африканец с ритуални белези по лицето, който служи на сър Малкълм като часови и е негов верен приятел. Той е обвит в мистерия, а неговите героични усилия ще се окажат безценни за сър Малкълм в личнното му приключение.

Сериалът е създаден от трикратно номинирания за Оскар® Джон Логан („Изобретението на Хюго“, „Авиаторът“, „Гладиатор“), който е и сценарист на поредицата.
Изпълнителни продуценти са Джон Логан (за "Дезърт Уолф Прадакшънс") заедно с носителят на Оскар® Сам Мендес („Американски прелести“, „007 координати: Скайфол“) и Пипа Харис („Пътят на промените“, „Призвание акушерка“) - и двамата за "Нийл Стрийт Прадакшънс".

Хуан Антонио Байона, Диърбла Уолш, Коки Гийдройс и Джеймс Хоус режисират по два от 8-те едночасови епизода на сезон I.

3 сезона към 2016 г., епизоди х60 мин.

От 7 ноември 2014 г. по HBO. От 29 май 2015 г. - сезон II.

ИЗБРАНО