На границата

За филма

Държава: България
Година: 2014
Жанрове: Исторически

Режисьор: Станимир Трифонов

В ролите: Мартин Димитров, Димо Алексиев, Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова


6 епизода по военните разкази на Йордан Йовков от сборника “По Места”.
По тази река в югозападна България в началото на века минава българската граница.

Сериалът преплита откровенията на Йовков, споделени в писмата му от времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на едно съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива писмата на писателя и така се доближава до една реалност, отдалечена на почти столетие от неговата - „на границата“ приближава два свята, отдалечени един от друг с толкова време. Благодарение на тези писма момчето ще научи много неща за смисъла на миналото, приятелството, предателството, доверието, любовта, смъртта и човешкото достойнство.

Миналото се среща с настоящето... в миналото можем да преоткрием себе си и да извлечем поуки за бъдещето си. А ужасът на войната е безсмислен. Но и задължаващ киноразказ за отчайваща битка за ценности, които всяко поколение води в своята си война.


Всичко, което се случва днес, се е случвало и преди. През този един век за нас, българите, не са се променили много от нещата.

БНТ продуцира поредицата по повод 100-годишнината от Първата световна война, която се отбелязва в Европа през 2015 година. България е пресъздадена такава, каквато е изглеждала в навечерието на Първата световна война.

Сценарист - Димитър Стоянович, изпълнителен продуцент - Пламен Йорданов ("Инкомс проджект"), музика - Георги Стрезов. В главната роля е студентът от НАТФИЗ Мартин Димитров, а Димо Алексиев играе ролята на Йовков.

От 2 ноември 2014 г. по БНТ1. От 2 август 2017 г. - повторение. От 6 май 2019 г. - ново повторение. Следващи повторения: от 3 август 2022 г., ...
От 24 май 2015 г. по БНТ HD. От 30 октомври 2015 г. - повторение.
От 9 ноември 2020 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО