Нераздeлни

За филма

Оригинално заглавие: Мотыльки
Държава: Украйна
Година: 2013
Жанрове: Драма

Режисьор: Виталий Воробьев

В ролите: Мария Поезжаева, Юрий Борисов, Евгения Лоза, Андрей Казаков, Артьом Ткаченко, Юрий Назаров, Юлия Рутберг


("пеперудки"): минисериал, 4 еп. х50 мин.

Филм, създаден по повод 27-мата годишнина от аварията в Чернобил (април 1986 г.).

Десетокласничката Аля Широкова (Мария Поезжаева) и по-голямата ѝ сестра Марияна (Евгения Лоза), която е лекар, през нощта на 25 срещу 25 април пътуват от Киев при роднини в провинцията. Взривът на 4-ти блок на чернобилската атомна централа се случва пред очите им.

Техният баща (Андрей Казаков) участва в ликвидирането на последствията като пилот на хеликоптер и изпраща един войник - Павел (Юрий Борисов), който служи в неговата част, да отнесе бележка на дъщерите му да го чакат в Припят, където трябва да са пристигнали. Аля и войникът веднага се влюбват и си обещават да бъдат заедно, каквото и да стане.

При взимането на проби от реактора обаче, хеликоптерът докосва конструкцията и бащата загива. Марияна, която вече е облъчена с радиация от взрива, е доброволка при пострадалите и се облъчва допълнително, след която я изпращат да се лекува в Москва.


Павел също бива облъчен, попадайки на покрива на енергоблока - разболява се тежко от лъчева болест, но любовта му към Аля го кара да се изправи на крака и да се върне за нея...

От 22 октомври 2014 г. по БНТ1.
От 17 януари 2015 г. по БНТ HD.

ИЗБРАНО