Хирургът

За филма

Оригинално заглавие: The Knick
Държава: САЩ
Година: 2014
Жанрове: Драма

Режисьор: Стивън Содърбърг

В ролите: Клайв Оуен, Ерик Джонсън, Майкъл Ангарано, Ив Хюсън, Андре Холанд, Жулиет Райланс, Джереми Боб, Лори Финкел, Стив Гарфанти


Началото на 20 век е време на огромна смъртност - антибиотици няма. Един лекар обаче успява, въпреки (или благодарение на) тайната си зависимост от кокаина, да надмине пределите на медицината.
Продукция на Cinemax.

Джон Такъри (в ролята - Клайв Оуен) е брилянтен хирург в болницата „Никърбокър“ в Ню Йорк, който чрез иновативните си методи прескача ограниченията на времето и науката.

В действието се преплитат сюжети от професионалния и личния живот на Такъри. Историческата епоха в сюжета е преходна – медицинската наука е на прага на нов етап в своето развитие, а проблемът с расовите предразсъдъци е наболял. Към този момент познанията за човешкото тяло са повърхностни, като напредъкът в това отношение поставя лекарите всекидневно в ситуации, в които трябва да тестват личните и професионалните си качества до краен предел.

Болницата, в която работят Такъри и колегите му, е изправена пред известни сътресения – изоставена е от основните си спонсори, страда от лошо финансово управление, а повечето пациенти не могат да плащат за лечението си.
Доктор Такъри ръководи екип от млади и способни лекари, включващ неговото протеже доктор Еверет Галиджър (Ерик Джонсън), в чието лице Такъри вижда идеалния помощник-хирург. Младият и талантлив хирург Бърти Чикеринг (Майкъл Ангарано) е третото попълнение в лекарския екип. Той е тайно влюбен в сестра Луси Елкинс, в ролята на която влиза Ив Хюсън (Eve Hewson) - дъщеря на фронтмена на U2, Paul Hewson "Боно". Тя, от своя страна, е запленена от брилянтността и дързостта на Такъри (Клайв Оуен).

Към тима на Такъри се присъединява и изключително талантливият, но чернокож, доктор Алгърнън Едуардс (Андре Холанд), специализирал в Европа. Болницата го посреща с лавина от предразсъдъци и предубедености, както от лекари, така и от пациенти. В крайна сметка той е назначен за помощник-хирург вместо Галинджър.
За назначаването на Алгърнън Едуардс настоява Корнелия Робъртсън (Жулиет Райланс) – дъщеря на основния финансов благодетел на болницата и главния женски персонаж в сюжетната линия.

Доктор Едуардс е „прикрепен“ към Такъри, въпреки неговото първоначално нежелание. Методите и визията им за медицината са различни по своето естество, но след изпълняването на сложна операция пред целия екип, Едуардс спечелва признанието на своите колеги за огромния си лекарски потенциал. Така, въпреки различните виждания за медицината и ангажиментите ѝ към пациентите, хуманизма и морала, двамата се противопоставят успешно на изпитанията на епохата.

Два сезона х10 епизода, 2014 - 2015 г.
Уеб сайт: http://www.cinemax.com/the-knick/

От 9 август 2014 г. по Cinemax. От 17 октомври 2015 г. - сезон II.
От 11 август 2014 г. по HBO.

ИЗБРАНО