Саладин

За филма

Държава: Катар / Малайзия
Година: 2010
Жанрове: Анимация

Режисьор: Назих Хатем, Стив Бристоу, Чи-Рен Чунг

В ролите: Mike Bloemendal, Gavin Yap


"Saladin": древен воин обединява вярващите от различни религии. Сериалът е вдъхновен от Саладин Юсуф (Салаа ад-Дин Юсуф ибн Айюб) - мюсюлмански държавник от 12 век, султан, управлявал Египет, Сирия, Месопотамия и Йемен, приветстван и уважаван за своите подвизи от последователите на всички религии.


Той не е просто боец, а спасител за всички в Йерусалим – мюсюлмани, християни и евреи, известен и признат и от Запад, и от Изток, преди и сега.

Младият 18-годишен Саладин от Дамаск е на път да превземе света със своя най-добър приятел Тарик в приключения с битки, романтика, смях и поуки за всички възрасти.


Поредицата притежава всичко за 10-15-годишните зрители: герои, злодеи, отмъщения, драма, комедия, екзотични места, смели спасявания и капка романтика...


Копродукция между детския канал на телевизия "Ал Джазира" (Катар) и мултимейдийната държавна корпорация на Малайзия.

Награда за най-добра технология на Международния анимационен фестивал в Сеул (2007), награда “Едър план” за триизмерно компютърно изображение (3D CGI), специални визуални ефекти и анимация от Световния панаир на анимационното кино на Международния фестивал в Токио (2007).


Продукцията се осъществява с консултации между историци, учени, дизайнери и сценаристи - изгражда се концепция за средновековен герой в модерен стори-борд с най-новите 3D технологии. Всеки епизод изисква екип от 110 изпълнители в различни етапи. Разпространяван от Ал Джазира, сериалът е излъчен в 22 страни от Средния Изток.


13 епизода (2009 г.) и 26 епизода х24 мин. (2010 г.).

Фейсбук: https://www.facebook.com/saladin.tv


От 13 май 2014 г. по БНТ1. От 16 август 2014 г. - повторение.

ИЗБРАНО